Artroscopia de glezna

7

Introducere

Artroscopia este o procedura chirurgicala utilizata de chirurgii ortopezi pentru a vizualiza, diagnostica si trata problemele din interiorul unei articulatii. Intr-o examinare artroscopica, medicul face o incizie mica in pielii pacientului si introduce un instrument de marimea unui creion care contine un mic sistem  de lentile si de iluminare pentru a mari si ilumina structurile din interiorul articulatiei. Artroscopia este acum utilizata pentru a evalua si trata probleme ortopedice in mai multe articulatii diferite ale corpului. Articulatia gleznei este una dintre cele mai comune articulatii in care artroscopia este folosita pentru a evalua si trata anumite problemele.

Urmatorul ghid va ajuta sa intelegeti despre:

–           Ce parti ale gleznei sunt tratate in timpul artroscopiei de glezna
–           Ce tipuri de interventii sunt tratate prin artroscopia de glezna
–           La ce sa se astepte pacientul inainte si dupa artroscopia de glezna

Anatomie

Ce parti ale gleznei sunt implicate?

Articulatia gleznei este formata din conexiunea a trei oase. Osul gleznei poarta numele de talus; fata superioara a talusului se potriveste intr-un locas format din capetele inferioare ale tibiei si fibulei (osul subtire al gambei); fata inferioara a talusului sta pe osul calcaiului numit calcaneu. Talusul functionaza ca o balama in locasul sau pentru a permite piciorului sa se miste in sus (dorsiflexie) si in jos (flexie plantara).

g41

Ligamentele sunt tesuturi moi care leaga oasele intre ele. Acestea sunt asemanatoare tendoanelor, doar ca acestea din urma unesc muschii de oase. Trei ligamente realizeaza ligamentul lateral complex, pe partea laterala a gleznei, la distanta cea mai mare fata de cealalta glezna (lateral inseamna mai departe decat centrul corpului). Acestea includ ligamentul talofibular anterior, ligamentul calcaneofibular si ligamentul talofibular posterior. Un ligament gros, numit ligamentul deltoid sustine glezna medial (pe fata cea mai apropiata de cealalta glezna).

Ligamentele care inconjoara glezna ajuta la formarea capsulei articulare. O capsula articulara este un sac impermeabil care se formeaza in jurul oricarei articulatii. Este formata din ligamentele din jurul articulatiei si din tesutul moale aflat intre ligamentele, care umple spatiile lasate de acestea si formeaza un sac.

In cazul in care capsula articulara este umpluta cu ser fiziologic steril si este umflata, chirurgul poate insera artroscopul in acest buzunar, pentru a vedea in interiorul articulatiei. Chirurgul poate vedea structurile care sunt in interiorul articulatiei gleznei, inclusiv suprafetele articulare ale tibiei , fibulei si talusului precum si tesutul sinovial.

Argumente

Artroscopia de glezna a fost utilizata initial pentru a privi in interiorul gleznei si a stabili un diagnostic. Astazi, artroscopia de glezna este utilizata pentru a efectua o gama larga de proceduri chirurgicale, inclusiv pentru a confirma un diagnostic, pentru eliminarea de osteofite, eliminarea excesului de tesut sinovial inflamat, vizualizarea unor fracturi ale suprafetei articulare, etc.

G51

Scopul chirurgului este de a repara sau imbuntati problema dumneavoastra prin efectuarea unei proceduri chirurgicale adecvate; artroscopul este un instrument care imbunatateste abilitatea chirurgului de a efectua aceasta procedura. Imaginea artroscopului este amplificata si permite chirurgului vizibilitate buna si clara. Artroscopul permite chirurgului vizualizarea si efectuarea interventiei chirurgicale prin incizii mai mici.

G31

Pregatirea

Ce trebuie sa stiti inainte de operatie?

Pacientul impreuna cu chirurgul ortoped se vor decide pentru acest tip de interventie chirurgicala. Pacientul trebuie sa inteleaga cat mai mult despre aceasta procedura. Daca pacientul are nelamuriri si intrebari, trebuie sa se asigure ca aduna toate informatiile de la medicul acestuia.
Odata ce s-a luat decizia pentru aceasta interventie chirugicala, vor trebui luate si alte masuri precum un examen fizic complet.

Deasemenea, pacientul va avea nevoie de un medic teraput pentru recuperarea de dupa operatie. Unul din scopurile acestei vizite preoperatorii este de a intocmi o baza de informatii legate de nivelul de durere actual, capacitatea de a efectua activitati fizice normale, miscari si nu in ultimul rand informatii legate de stabilitatea gleznei.

Un al doilea scop al vizitei preoperatorii este de a vă pregati pentru operatie. Terapeutul va invata pacientul cum sa mearga in siguranta folosind carje sau baston. Deasemenea, pacientul va invata unele exercitii pe care le va folosi in timpul recuperarii dupa operatie.

In ziua in care se va efectua interventia chirurgicala, pacientul va fi chemat probabil de dimineata la spital sau clinica ortopedica si va fi rugat sa nu manance si sa nu bea nimic dupa miezul noptii, in noaptea premergatoare operatiei.

Procedura chirurgicala

Ce se intampla in timpul artroscopiei de glezna?

Inainte de operatie va fi efectuata o anestezie generala sau anestezie spinala / regionala. Articulatia gleznei este foarte stransa, cu putin spatiu intre tibie si talus. Prin punerea unei tractiuni, chirurgul este capabil de a mari acest spatiu si a permite artroscopului patrunderea in articulatie.Capatul artroscopului va fi miscat in acest spatiu pentru a  vizualiza  toata articulatia. In cele din urma, campuri sterile sunt puse peste picior pentru a crea un mediu steril chirurgului atunci cand opereaza. Exista o multime de echipamente care inconjoara masa de operatie, inclusiv monitorul de inalta perfomanta, aparat foto, surse de lumina si instrumente chirurgicale.

G21

Chirurgul incepe operatia prin doua sau trei incizii mici in glezna, numite portaluri (SF-uri J ). Prin aceste portaluri sunt introduse instrumentele artroscopice si chirurgicale in interiorul gleznei. Se acorda mare atentie protejarii nervilor din jur si vaselor de sange. Un tub de plastic sau de metal mic (canula) va fi introdus prin unul dintre portaluri pentru umflarea gleznei cu ser fiziologic steril.

G11

Artroscopul este un instrument de marimea unui creion care contine un mic sistem  de lentile si de iluminare pentru a mari si ilumina structurile din interiorul articulatiei. Lumina este transmisa prin fibra optica catre capatul artroscopului introdus in articulatie. Prin atasarea artroscopului la o camera video miniaturala, medicul are posibilitatea de a examina prin aceasta incizie foarte mica, in detaliu si in intregime, interiorul articulatiei – spre deosebire de incizia mare  folosita in chirurgia clasica. Camera video miniaturala atasata artroscopului afiseaza imaginile din articulatie marite de aproximativ 12 ori pe un monitor de inalta definitie, care permite medicului sa examineze, sa testeze si sa trateze toate structurile din interiorul articulatiei gleznei.

De-a lungul anilor, de la inventarea artroscopiei, numeroase instrumente chirurgicale au fost dezvoltate pentru a efectua diferite tipuri de interventii chirurgicale cu ajutorul artroscopului si pentru a vedea ce se intampla in timp ce instrumentele sunt utilizate. Astazi, mai multe proceduri chirurgicale se realizeaza prin incizii de mici dimensiuni. Proceduri chirurgicale mai extinse pot necesita incizii mari. Chirurgul poate decide mai departe daca este nevoie si / sau de o operatie traditionala de tip deschis. In cazul in care acest lucru a fost discutat inainte de operatie, atunci operatia poate fi facuta imediat, daca nu, procedura artroscopica va fi incheiata si o operatie traditionala de tip deschis va fi planificata mai tarziu. Chirurgul va discuta toate detaliile ce au fost descoperite in timpul artroscopiei si ce trebuie facut mai departe.
Odata ce interventia chirurgicala este finalizata, portalurile artroscopice si inciziile chirurgicale vor fi inchise cu suturi sau capse chirurgicale. Exista posibilitatea ca pacientului sa i se aplice bandaje sterile de dimensiuni mari si sa i se puna atela de la genunchi pana la degetele de la picioare. Atela si bandajul sunt folosite pentru a imobiliza si pentru proteja glezna. In cazul in care chirurgul considera ca pacientul nu are nevoie de un bandaj voluminos si atela, atunci articulatia  ar putea fi pusa intr-un ciorap de compresie. Un bandaj compresiv (sau ciorapi) reduce edemul si ajuta la prevenirea trombozrlot venoase.
Complicatiile

Ca in toate interventiile chirurgicale majore, pot aparea complicatii in timpul artroscopiei de glezna. Acest articol nu ofera o lista completa a posibilelor complicatii, dar scoate in evidenta unele dintre cele mai frecvente probleme. Unele dintre cele mai frecvente complicatii dupa artroscopia de glezna sunt:

–           complicatiile anesteziei
–           tromboflebita
–           infectie
–           defectarea echipamentelor
–           recuperare lenta

Complicatiile anesteziei

Cele mai multe proceduri chirurgicale solicita un anumit tip de anestezie . Un numar foarte mic de pacienti au probleme cu anestezia. Aceste probleme pot fi reactii la medicamentele folosite, probleme legate de alte complicatii medicale si probleme din cauza anesteziei. Asigurati-va ca discutati toate riscurile ce pot aparea in timpul anesteziei cu medicul anestezist.

Tromboflebita (cheaguri de sange)

Tromboflebita, uneori numita tromboza venoasa profunda (TVP), poate aparea dupa orice operatie, dar este mult mai probabil sa apara dupa o interventie chirurgicala la sold, pelvis, sau genunchi. TVP apare atunci cand se formeaza cheaguri de sange in venele mari ale piciorului. Acest lucru poate duce la umflarea piciorului, incalzirea acestuia si devine dureros la atingere . Daca cheagurile de sange din vene se sparg, ele pot migra la plamani, unde se depun in capilare si taia alimentarea cu sange la o parte din plaman. Aceasta se numeste embolie pulmonară. Majoritatea chirurgilor iau foarte in serios TVP-ul. Exista mai multe moduri de a reduce riscul de TVP, dar, probabil, cel mai eficient este mobilizarea cat mai rapida a pacientului dupa interventia chirurgicala. Doua alte masuri de prevenire sunt:

–           ciorapi de compresie pentru a mentine sangele in picioare in miscare
–           medicamente care subtiaza sangele si previn formarea cheagurilor (anticuagulante)

Infectia

In urma artroscopiei de glezna, este posibil sa apara o infectie postoperatorie . Acest lucru este foarte putin frecvent si se intampla in mai putin de 1 % din cazuri. Posibil ca pacientul sa aibe dureri, edem, febra si roseata sau disconfort de la incizii. Pacientul trebuie sa informeze imediat chirurgul despre toate simptomele aparute.

Infectiile sunt de doua tipuri: superficiale sau profunde. O infectie superficiala poate aparea pe pielea din jurul inciziilor sau portalurilor. O infectie superficiala nu se extinde in articulatie si poate fi, de obicei tratata cu antibiotice. In cazul in care articulatia gleznei se infecteaza, aceasta este o complicatie grava si va fi nevoie de antibiotice si, eventual, o alta procedura chirurgicala pentru a drena infectia.

Defectarea echipamentelor / instrumentelor

Multe dintre instrumentele folosite de catre chirurg pentru efectuarea artroscopiei de glezna, sunt mici si fragile. Aceste instrumente pot fi rupte rezultand plutirea unei bucati in interiorul articulatiei. Piesa rupta este de obicei usor de localizat si indepartat, dar acest lucru poate duce la o durata mai lunga a interventiei chirurgicale decat a fost planificata initial. Nu exista, de obicei, nici o deteriorare a articulatiei datorita ruperii instrumentarului.

6

Recuperare lenta

Nu toti pacientii se pot intoarce la activitatile de rutina, repede, dupa artroscopia de glezna. . Artroscopul permite medicilor sa faca chirurgie reconstructiva in interiorul articulatiei gleznei fara a face incizii mari. Cat de repede se recupereaza glezna dupa artroscopie, depinde de tipul leziunii de glezna. Probleme simple care au nevoie de proceduri simple utilizand artroscopul, se recupereaza, in general, mai bine si mai repede. Pacientii cu leziuni extinse la cartilajul articular in glezna au tendinta de a necesita proceduri chirurgicale mai complexe si extinse. Aceste reconstituiri mai extinse pot necesita mai mult timp de vindecare si au o recuperare mai lenta. Ar trebui sa discutati acest lucru cu medicul dumneavoastra si sa va asigurati ca aveti asteptari realiste dupa o interventie chirurgicala de glezna artroscopica.

Dupa operatie

Ce se intampla dupa artroscopia de glezna?

Artroscopia de glezna se face de obicei in blocul operatoe, pacientii fiind externati  la 24 ore dupa interventia chirurgicala. Reconstituiri mai complexe, care necesita incizii mari si interventii chirurgicale mai complexe pot necesita o scurta sedere in spital pentru a controla mai bine durerea si pentru a urmari cu atentie evolutia. Puteti incepe, de asemenea, kinetoterapie in timp ce sunteti spitalizat.

Portalurile sunt acoperite cu benzi chirurgicale, inciziile mai mari pot fi reparate, fie cu capse sau suturi chirurgicale. Carjele sunt utilizate in mod obisnuit dupa artroscopia de glezna. Ele pot fi necesare numai pentru una sau doua zile dupa proceduri simple.

Urmati indicatiile chirurgului despre cat de mult puteti sa va lasati greutatea pe piciorul operat in timpul mersului. Evitati efortul prea mare. Ati putea fi instruiti sa aplicati gheata pe glezna si sa mentineti piciorul ridicat.


Recuperarea

Cum se face recuperarea?

Recuperarea pacientului depinde de tipul de interventie chirurgicala folosita. Oficial, nu aveti nevoie de kinetoterapie dupa interventii simple.

Multi chirurgi indruma pacientii catre kinetoterapie dupa orice tip de artroscopie de glezna. In general vorbind, interventiile chirurgicale mai complexe implica o recuperare mai lunga. Primele cateva sedinte de kinetoterapie sunt concepute pentru a ajuta la controlul durerii si edemului secundar operatiei.
Amintiti-va, doar pentru ca aveti incizii mici pe exterior, poate exista o vindecare de lunga durata a tesutului pe interiorul articulatiei gleznei. Daca ati suferit interventii chirurgicale reconstructive majore, trebuie sa va asteptati la o recuperare completa dupa mai multe luni. Scopul terapeutului este de a va ajuta sa pastrati durerea sub control si de a imbunatati miscarile si stabilitatea gleznei.

72 Comments

Add a Comment
 1. as dori sa stiu cat ma costa acest trament cu trimitere si fara ,multumesc

  1. La ce tratament va referiti mai exact?

 2. buna ziua..eu am avut o ruptura de ligament,m am operat in decembrie2013 am urmat toate sfaturile medicului..recuperari si desi au trecut 7luni de la operatie pe mine ma doare in fiecare zi la fel ca inainte…nu stiu ce sa mai fac in fiecare zi sunt nevoit sa iau calmante pt ca nu pot rezista fara…as dori si parerea dumneavoastra si ce ar trebui sa fac…

  1. In primul rand o examinare clinica si poate un RMN sa evaluam corect situatia.

 3. Buna ziua,
  sotia mea a fost diagnosticata acum 7 ani cu tumora cu celule gingantau urmat trei operatii datorita recidivelor in ultima operatia nu a mai fost folosita autografa osoasa ci material sintetic..ceva gen ciment..dumneavoastra cred ca stiti exact ce…acum se pare ca articulatia gleznei are de suferit din cauza numai are de unde sa se hraneasca nemai avnd tesut osos in zona..maduva.ososa(domnu doctor orban ne-a avertizat de aceasta problema care o sa urmeze operatiei)…ideea este ca nu am vrea imobilizarea totala a glezneila 90 de grade cum se practica in Romania.Aveti vreo soluti?multumesc anticipat pentru raspun PS Suntem din Galati

  1. Fixarea gleznei ( artrodeza) este o metoda destul de raspandita,exista si varianta unei proteze de glezna dar alegerea tipului de interventie depinde de mai multi factori.M ar ajuta daca as stii exact cum arata glezna acum( un CT de glezna) ar fi ideal.

 4. Buna seara.
  Am o mare problema. Fetita mea are 15 ani si a fost diagnosticata cu necroza aseptica de astragal drept(CT).Sunt disperata. Medicii ortopezi la care am fost mi-au recomandat artroscopia. Sanse de reusita 50%. Despre riscul acestei interventii, recuperare, etc. nu mi-au spus nimic. Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Multumesc . Stiu ca locul interventiei este f mic.

  1. Depinde foarte mult de stadiul afectiunii,tratamentul necrozei prin artroscopie este o solutie buna si merita incercata,alaturi de alte tratamente nechirurgicale care pot deasemeni ajuta

  2. Buna Rita si eu am 28 de ani si am fost diagnosticat tot cu necroza de astragal. Am avut un accident cadere de la inaltime in 2011. Impactul a fost violent. Am stat in ghips pentru entorsa pt ca nimic nu se vedea dubios pe radiografie, apoi in 2013 am zis sa mi fac un RMN, medicii mi au dat cele mai nasoale eplicatii, deadreptul dramatice, desi nu intelegeam desrep ce e vorba in continuare mi am mi am facut de cap cu sportul, deloc nu am tinut linistit piciorul. acum dupa 1 an si o luna mi am refacut RMN ul, nu am apucat inca sa le duc la medic sa le compare, dar din ce vad pe poze si pe interpretare nu a aparut modificare ba mai mult, interpretarea din 2013 cu una din dimensiuni(maxima) de 12mm acum la noua interpretare scrie despre aceste „leziuni osteocondrale care nu depasesc 7 mm”. Parerile medicilor au fost impartite. Am primit tot felul de pareri. Probabil si tu ai luat tot internetul in lung si in lat si te ai panicat dupa ce ai vazut ce se poate intampla. Se pare ca aceasta camera cu oxigen hiperbaric ar fi unul dintre tratamentele care ajuta la revitalizarea si cicatrizarea zonei osului „decedat”, deci sanse sunt. Cautand mult am vazut niste cazuri ca s-ar fi vindecat doar prin simpla „linistire” a piciorului, pe parcursul unui an de zile. Se pare ca cea mai buna solutie de incercat ar fi ca fetita ta sa se puna cateva luni sa nu mai calce pe picior, sa se deplaseze in carje, sa-l lase linistit, sa incerci cu camera hiperbara cate sedinte iti recomanda doctorul, camera hiperbara care cica a facut ceva minuni. Citeste despre o nutritie adecvata, pentru organismul are multe resurse mai ales cand e tanar . nu cred ca a ajuns sa i se necrozeze tot astragalul si sa se taseze si sa nu mai poata merge. sunt atatia care au accidente de masina, isi fac varza picioarele, numai eu cunosc vreo 5 de peste 60 de ani cu picioarele facute praf, inclusiv astragal facut bucatele si lipit. Si ce crezi? merg si nici macar nu schiopateaza. Rmn ul a aparut relativ recent, inainte baza era RX u. Mai era un tip care a scris pe forumul de pe medicinahiperbara cum ca a avut necroza aseptica de astragal si dupa nu stiu cate sedinte s a vindecat. Spunea ca poate pune fotografiile RMN la dispozitie, nu prea am cum sa-l contactez in schimb. Forumul cred ca nu e scris de catre ceei de la hiperbara ca sa faca clientii sa vina, pentru ca slava domnului au o gramada de clienti. Daca vrei sa mai disctuam yoyoscheme@yahoo.com. Deci linisteste te. Vezi ca leacurile babesti, neconventionale ajuta. Ideea e ca ma gandesc si eu serios la acel repaos total de carje ca se pare ca asta e singurul potential leac. Sper ca domnul doctor Mihai Rascu sa nu-mi stearga acest post. Multumec

  3. Si eu am fost diagnosticat cu același diagnostic am fost operat de 2 ori si am aceleași dureri mari 0756252349

   1. Va astept la consultatie cu toata documentatia medicala pe care o aveti.

 5. as dori sa stiu cat ma costa acest artroscopie la glezna cu trimitere si fara,multumesc
  si sa imi spuneti ce sa ma recomandati pe mine ca am problema la glezna de 9 luni dupa intorse repetate inainte , am facut rmn si rx si kintoterapie si exerciti , eu am avut in primele 2 sau 3 luni inflamatia dureri intensa si dupaia sa redus si a ramas durere , acuma am durere in glezna in partea laterala si cat odata ocazional sa inflameaza foarte putin , la rmn a spus ca nu am nimic doar ca am o minima cantitae de fluid in articulatia tibio-astragaliana si intratarsiana atat.
  cum pot sa scap de durere astea va rog

  1. Preturile la artroscopia de glezna variaza in functie de afectiune si de tipul artroscopiei.Din ce mi ati descris nu sunt convins ca va este necesar un astfel de tratament.Va astept la consultatie pentru elucidarea diagnosticului

 6. Buna seara,
  Cu 3 ani in urma am facut o entorsa la glezna piciorului drept, in fuga am calcat cu talpa in interior iar de atunci am ramas cu durere in glezna si in genunchi, ma doare cand calc pe el si cand stau in poziti mai incomode sau cand stau intins pe ceva mai tare incepe sa ma doara si glezna si genunchiul. Am efectuat un RMN la glezna nativ si rezultatul a fost urmatorul: Nu evidentiaza imagini de procese inlocuitoare de spatiu la nivelul articulatiei gleznei. Moderata ingrosare de tip pseudonodular la nivelul fasciei plantare pe fata interna de 12/10 mm,la nivel metatarsian cu aspect inflamator cronic. Structuri musculo-scheletarecu integritate morfologica pastrata. Nu se remarca leziuni osoase postraumatice. Ma puteti ajuta cu interpretarea acestui RMN ? Credeti ca este nevoie de artroscopie la mine? RMN-ul l-am efectuat lacererea dumneavoastra pe cand erati intr-o alta clinica dar cand m-am programat sa vin cu rmn-ul nu v-am mai gasit. Ce medici am mai consultat mi-au transmis ca n-o sa se mai vindece si ma sfatuiesc sa nu fac operatie. Va multumesc!

  1. V am trimis raspunsul pe email

 7. Buna seara dl dr Rascu. As dori un sfat de la dumneavoastră. Matusa mea a fost deja la 2 doctori si încă nu știe ce are si care ar fi tratamentul.

  1. As putea sa va trimit raportul RMN prin email (necroza septica de astrogal). Matusa locuiește in Jud Bacău iar doctorul la care ea a mers a spus ca el nu repara ce alt doctor a stricat… Puteți sa ne spuneti dacă dv a-ți putea sa o tratati? Nu dorim sa mergem pana la București in situația in care se afla fără sa avem o siguranța ca puteți sa o tratati. Mulțumim anticipat Elena

   1. DA, va rog sa mi trimite ti pe mail rezultatul rascumi@yahoo.com

  2. Va astept la o consultatie cu toata documentatia pe care o aveti acum.

 8. Ilies Simona Adriana

  Buna ziua,
  Va scriu pentru a va cere un sfat …. daca e obligatorie artroscopia în cazul fiicei mele de 15 ani sau am putea încerca alte tratamente.
  În urma unui RMN a primit următorul diagnostic:
  examinarea RM glezna evidentiaza o leziune de osteocondrita disecanta la nivelul talusului, apical şi corespunzator faţetei maleolare mediale. Leziunea este de aproximativ 13,5/10/8 mm, prezintă mici chiste subcondrale, discret defect al corticalei, cu modificari de structura ale cartilajului adiacent, fără arii de lipsa de cartilaj, fără deplasare evidentă a fragmentului, cu edem osos adiacent. Aspectul corespunde mai probabil unui stadiu II.
  Fără alte modificări de semnal la nivelul oaselor tarsului.
  Aspect discret edematiat al ligamentului deltoid.
  Fără semne de ruptură sau întindere al ligamentului deltoid.
  Mentionez ca durerea la nivelul gleznei există de aproximativ 3 ani şi jumătate, iar acum 3 ani am fost la 5 medici ortopezi cu radiografiile… fără însă ca niciunul dintre aceştia să-i fi pus disgnosticul de osteocondrită. Piciorul nu se umflă, o doare sporadic … uneori suportabil alteori nu. Fetiţa practică handbalul de performanţă fiind portar.
  Multumesc din suflet

  1. Cred ca merita incercate si alte tratamente conservatoare.Va astept la o consultatie sa va prezint posibilitatile de tratament si conduita terapeutica in timp.

   1. ilies simona adriana

    Multumesc mult pentru raspuns
    Noi suntem din Cluj şi acum suntem deocamdată în transă… nu ştim încotro să o apucăm… ce posibilităţi de tratament există, dacă există şanse de vindecare sau doar de ameliorare având în vedere că în urma reexaminării RMN-ului i s-a pus diagsnosticul de osteonecroza aseptică (talus)… ce şanse de vindecare/ameliorare sunt pentru leziunea cartilaginoasa…
    Daca puteţi să ne ajutaţi să ne îndreptaţi paşii… vă mulţumim din suflet.

    1. Putem incerca si refacerea cartilajului prin artroscopie folosind implantul recent aparut Chondrofiller.

     1. multumim din suflet

 9. Buna ziua,
  As dori un sfat in legatura cu glezna stanga,m-am trezit dimineata cu ea umflata si nu pot calca de durere.Acest lucru sa intamplat de 3 ori in acest an,se umfla singura dar dupa doua zile totul revenea la normal.Acum este a 3 zi si este tot umflata .Mentionez ca ,glezna este rosie si fierbinte.
  Care ar putea fi cauzele si ce trebuie sa fac? Va multumesc!

  1. Va recomand un consult de reumatologie si eventualk un RMN de glezna

 10. Buna seara,

  in urma unui accident de masina am suferit multiple traumatisme la tibie si glezna. Prin interventie chirurgicala mi-a fost recompusa tibia, dar au ramas bucati foarte fine de os in cartilaj. Medicii mi-au recomandat proteza de glezna. Exista si alta solutie?

  Va multumesc

  1. Exista varianta artroscopiei de glezna sau artrodeza de glezna..dar mai intai ar trebui un RMN de glezna pentru o evaluare a leziunilor.

 11. Buna ziua!Acum 15 ani am avut o tripla fractura la glezna dreapta.Ieri am fost diagnosticata cu artroza la glezna.Lamela cu care a fost prins osul,inca nu este scoasa.As dori parerea d-voastra.Va multumesc!

  1. Va astept la consultatie impreuna cu radiografia.Modalitatea de interventie depinde de gradul artrozei.

   1. Multumesc!V-as putea trimite radiografia prin posta?Sunt din Sibiu.

 12. Buna seara!Acum 15 ani am suferit o tripla fractura la glezna piciorul drept.Acum am fost diagnosticata cu artroza posttraumatica glezna dr.-artrodeza de glezna.Mi-a fost recomandata operatia.As dori si parerea d-voastra.Multumesc!

 13. Buna ziua Domnule Dr. Rascu ! Mi-am taiat nervul sceatic la nivelul sub coapsei (sub femur)acolo unde se bifurca unul de tot si celalalt pe jumatate !Din lipsa microscopului la Pascani nu mi s-a cusut nervul deoarece in doi ani se va reface !Dupa un an am inceput sa simt furnicaturi la atingere .Ultimul diagnostic este „pareza sciatic popliteu exterior stang”.Am hotarat sa ma operez deoarece schiopatez si ma impiedic sa cad jos !Nu vreau sa ma operez la Iasi la Sf. Spiridon deoarece au muri 4 oameni din cauza infectiilor si am luat o ciperca de acolo de 35 de ani.Ar fi vorba de 4 incizii si interventie la tendoane .Am 62 de ani ,mai fac serviciu si va rog sa-mi spuneti daca in doua luni ma voi putea deplasa la seviciu si cat dureaza recuperarea . Va multumesc !Va rog din suflet sa-mi respundeti !

  1. In 2 luni puteti sa va reluati serviciul, recuperarea poate sa dureze pana la 6 luni

 14. Buna seara,

  Acum 8 luni am fost operat cu glezna stg., ligamentul deltoid fiind rupt, mi-au pus o ancora din titanium. Dupa operatie am mai facut inca un RMN, la alt Spital privat, unde erau prezente mai multe probleme: impingement tibio-astragal, si lichid sinovial la metatarsiene (nr 3-4-5).
  Pana in present am primit 6 injectii in glezna pentru „artroza”, iar problema mea este ca si gleazna dreapta ma doare cateodata tare (din cauza sprijinului?), si am primit si acolo o injectie (injectii- plasma din sange); Am fost si la Reumatolog, mi-a spus ca toate articualtiiule,ambele picioarele ma dor din cauza impingementului, traumei suferit acolo…
  Pana in present fac recuperare (bai sarate, geluri antiinflamatoare, naturale, capsule MSM, Regenovex), Kinetoterapie am facut, dar nu pot 100% din cauza impingementului, asa ma doare sau nu ma lasa sa fac unele miscari, iar din cauza asta si dupa operatie am suferit mult cu recuperare.
  Ortopedul mi-a spus ca cu artroscopia nu am prea multe sanse de recuperare, artroza e prea mare, poate ca-i necesar o fractura controlata la tibie si curatat totul/de vazut clar unde e problema…mi-a recomandat sa nu fac nimic, sa asteptam 3 luni cum se comporta ambele picioare. (Mi-a prescris medicamente, am facut PCR, ASLO, sunt bune, inainte de operatie toate analizele au fost relativ bune)
  Eu asa simt ca imi trebuie operatie, simt durerea in fiecare zi la locul impingementului, iar dupa 30-60 minute cateodata devine o durere imens de neplacuta, cu iradiere imensa, cateodata nici nu mai pot sa pun tot sprijin in partea aia, astfel ma doare si ligamentul la spatele genunchiului.
  Intrebarea mea este ca daca voi avea o ruptura controlata la tibie, cu tije, si cu toate, ma voi putea recpuera asa ca sa am o viata mai sanatoasa in viitor, unde pot sa plimb 3-4-5 ore fara probleme, dupa experienta dumneavoastra? Aici nu ma refer la sport; o sa fac inot.Ma refer la sanatate si durere…
  Am 26 de ani, masculin, fost sportiv(fotbal, lupte, la nivel inalt), cu fizic foarte bun, mentalitate pozitiva.

  Si inca o intrebare, daca am banii necesari, ii mai bine sa fac operatia in strainatate, in punct de vedere ca acolo sunt ortopezi care sunt specialisti numai la/in picioare?

  1. Va pot ajuta cu interventia de artroscopie dar as vrea inainte sa mi trimite ti ultimul RMN pe adresa de mail : rascumi@yahoo.com

 15. Buna ziua!!..Sotul meu a fost diagnosticat dupa un CT la glezna cu artroza talo-calcaneeana!!.Cand sta in pat nu.l doare glezna dar cand coboara jos ..dureri groaznice la mers.Ce metoda ar fi mai indicata pt.a scapa de aceste dureri cu un mare disconfort la mers nornal!!..Mentionez ca sotul are talpa plata..asta sa fie cauza acestui diagnostic??..Interventia chirurgicala e o metoda plauzibila si eficienta??..Am inteles dupa interpretarea CT ca e necrsara reconstructia gleznei si a platsfusului…Astept si ex.de cazuri rezolvate si explicarea cat mai amanuntita a acestui diagnostic!!..multumrsc!

  1. As prefera sa mi trimite-ti CT ul pe adresa mea e mail pentru a putea sa va dau un raspuns adecvat.

 16. Bună ziua , acum 10 luni am avut un accident , printre fracturile multiple suferite am avut și una la glezna și am avut piciorul în ghips 2 luni , apoi reabilitare timp de 3 luni , invatat sa merg și urcat scări, piciorul s-a refăcut, dar în ultima perioada poate datorita mișcărilor intense au apărut dureri îngrozitoare în zona osului tibiei, la sfaturile medicului local în urma verificării radiografiei mi s-a zis căci am decalcifiere și la osul tibiei sunt ciocuri și capetele nu sunt rotunjite și e jenant , cu cat creste greutatea cu atât doare mai tare, mi-a sugerat bai cu apa calda și pelin , sunătoare, sare, niște fizioterapie, și alimentație bogata în calciu, mi-a zis căci sunt tanar, 30 ani și poate se mai calcifiaza oasele. Ce părere aveți? Este nevoie de o investigație mai amănunțită? Exista niște proceduri prin care se pot face imbunatatiri pe cale chirurgicala?

  1. In primul rand va recomand un RMN nativ de genunchi si ulterior va astept pentru o examinare clinica.

 17. Buna ziua,
  Daca se poate as dori va rog sa imi explicati ce inseamna rezultatuele unui astfel de RMN precum mai jos:
  “1.Defect osos subcortical, cu semnal lichidian heterogen, in hipersemnal T2, cu lizereu hipointens T2 periferic si edem perilezional, in hipersemnal STIR, localizata la nivelul portiunii mediale a domului talar, avand dimensiunea de circa 14/10/8 mm, cu aspect de osteocondrita disecanta.
  2.Defect osos subcondral, in hipersemnal T2, cu minim edem perilezional, avand contur polilobat, cu dimensiunea de circa 12/6/10 mm, localizat la nivelul portiunii superioare a santului calcanean.
  3.Colectie fluida heterogena, bine circumscrisa, de forma ovalara, in hipersemnal T2, localizata anterior de domul talar, interpusa intre tendoanele muschilor tibial anterior si extensor lung al degetelor, cu dimensiunea de circa 16/8/8 mm, cu aspect nespecific, posibil chist ganglionar. Tubercul postero-lateral talar (proces Stieda).”
  Va multumesc anticipat! O zi buna!

  1. Reprezinta o leziune a osului si cartilajului de la nivelul astragalului,leziune care poate duce in timp la degradarea articulatiei gleznei.Va astept la consultatie pentru a discuta variante de tratament.

   1. Buna,
    Va multumesc de interes, insa a fost greu sa ajung in Bucuresti.
    Am avut interventia de mozaicplastie acum o luna, cu grefare de la genunchi.
    Oare cu recuperare riguroasa, ca la carte se poate relua sportul (fotbal, ping-pong…)?
    Va rog frumos, daca se poate sa imi dati un sfat…cele 30 de anticoagulante clexane sunt pe terminate, trebuie sa mai continui? La consult merg peste 2 saptamani.
    Va multumesc anticipat!

    1. Anticuagulantul luat 30 zile postoperator este suficent.Daca grefa se integreaza puteti relua activitatile sportive.

 18. Vă Salut domnul dr.rascu am fost la spitalul din bucurești grigore alexandrescu cu piciorul stang misa zis ca este de tăiat nu știu Cum se procedează mie frica ca nu găsesc proteza dacă mă puteți ajuta

  1. Va astept la consultatie cu toate investigatiile facute

 19. Buna ziua,
  Am un chist sinovial la glezna dreapta de 1 an,si m-am programat la operatie As vrea sa stiu cat dureaza recuperarea,la cat timp pot sa pun piciorul in pamant,daca se reface si ce tratament presupune dupa.Multumesc!

  1. Evolutia si recuperarea postoperatorie depind de pozitia si dimensiunile chistului.

 20. Buna ziua domnule doctor am o leziune de cartilaj gradul 2 la genuchiul drept la nivelul condilului femural intern si as vrea sa fac aceasta tehnica cu CondroFiller dar ma intereseaza pretul acesteia ca sa stiu daca imi pot permite.Astept un raspuns pe adresa de email (andrey_doru23@yahoo.com).Va multumesc anticipat.

  1. O sa va trimit costurile estimative pe mail.

 21. Alexandru Neacsu

  Buna ziua, domnule doctor Rascu! Am o mica situatie la nivelul gleznei. Am fost diagnosticat cu un edem osos, urmata de usoara cadere a boltei plantare. Durerea este un pic mai sus de fascia plantara si persista de mai bine de
  3 luni. Pentru o recuperare cat mai rapida, ce tratament este recomandat? Practic atletismul si de aceea va intreb. Va multumesc foarte mult.

  1. ESWT ( terapia cu unde de soc) si stretchingul de fascie plantara va pot ajuta mult.

  2. Salut Alexandru, te-a ajutat terapia cu unde de soc? Cum iti mai este glezna? Am aceeasi problema.

 22. Buna ziua, domnule doctor! Pe data de 10 decembrie 2017 am fost diagnosticat cu necroza condil femural extern. Din acel moment m am deplasat doar in carje pana la interventia artroscopica si inca 12 saptamani dupa, pana pe 15 aprilie. Acum calc bine pe piciorul operat dar a inceput sa dora glezna (sa unflat putin). Este normal sa doara dupa o perioada de nefolosire ? Mentionez ca pana acum 12 luni consumam alcool, sant fumator(10 tigari/zi), am 60Kg, 1.80 inaltimea. Si o a doua intrebare: Osteonecroza poate sa reapara daca nu mai consum alcool ? Va multumesc!

  1. Redorile si durerile de glezna sunt normale in situatia dvs si probabil o sa dispara in timp.Alcoolul nu este singurul factor incriminat in aparitia osteonecrozei de condil femural.

 23. Buna ziua,

  In urma cu 5 saptamani am calcat rau de 2 ori cu glezna stanga pe Cehlau si am coborat fortand piciorul 7.5 km pana la Durau. Am fost la spital am stat cu picioul in gips 3 saptamani dupa care am facut RMN si am urmatorul diagnostic:Ruptura partiala a ligamentelor talofibulare, atat anterior , cat si posterior, semne inflamatorii prezente si minime colectii lichidiene intraarticulare. Aspectul se incadreaza in cadrulo unei entorse de gradul I. Nu pot pune piciorul in pamant deoarece ma doare in zona gleznelor si nu pot flexa laba piciorului. Stau piciorul deasupra corpului in pat deoarece daca stau cu piciorul in jos se umfla si fac usoare exercitii de recuperare. Doctorul la care merg a zis sa faca o anestezie locala si sa imi miste piciorul fortat. Ce parere aveti de acest lucru si in cat timp considerati piciorul se va vindeca? Multumesc

  1. In mod cert se va vindeca, va recomand o perioada de recuperare medicala.

 24. bună dimineața
  în urma unei entorse, vechi cam 2 ani netratate mi s-a umflat glezna dureri dacă stau în picioare, inflamarea labei piciorului cu senzații de mâncărimi
  și înroșire pe conturul tălpii…rezultatul rmn-ului este următorul:
  ”- structuri osoase intacte.domul astragalian apare bine conturat, cu cartilagiul articular intact.fără leziuni subcondrale. relații normale subtalare.
  – compartimentul lateral:ligamentul tibio-fibular inferior apare globulos configurat, parțial discontinuu la inserția tibială,asociat cu modificări interstițiale ale ligamentului posterior talofibular.
  – complexul ligamentar extern:special ligamentultalofibular anterior apare intact
  – compartimentul medial:relații normale în zona ligamentului deltoid
  – formațiune chistica cu caracter bening in zona gâtului talar- fără semnificație patologică
  – modificări inflamatorii subcutanate retroachiliene în zona de inserție calcaneană, asociate cu discrete modificări interstițiale tendinoase

  față de acest rezultat vă rog respectuos să-mi spuneți ce ar trebui să fac și în primul rând evaluarea dvs ca diagnostic, mulțumesc, cu respect!

  1. Este o leziune de ligament talofibular secundar entorsei de glezna, va recomand recuperare medicala si eventual infiltratii cu PRP.

 25. Buna ziua,
  In urma mozaicplastiei avuta in Februarie am ramas cu 2 suruburi ce fixeaza parte din maleola. Va rog, daca se poate sa imi spuneti aproximativ ce inseamna extractia lor. Ce tip de anestezie? Care este perioada in care voi putea pune din nou piciorul jos? Este nevoie de ceva recuperare? Mentionez ca pana acum nu am facut nici un fel de recuperare.
  Multumesc anticipat!

 26. Buna ziua,

  In urma cu un an am suferit o accidentare la glezna dreapta in timpul alergarii, am simtit o durere usoara sub maleola mediala, dupa care glezna s-a umflat usor.

  Am fost diagnosticat cu edem osos si o usoara cadere a boltei plantare.Alt medic a presupus o condropatie de astragal. Am efectuat un PRP si am facut fizioterapie / kineto terapie. Din pacate situatia nu s-a remediat. Ultimul RMN semnaleaza:
  – piese scheletice din campul de examinare cu raporturi normale, fara modificari de configuratie;
  – semnalul maduvei osoase, model trabecular si linii epifizare cu aspect normal;
  – cartilagii articulare cu grosime normala, suprafete articulare congruente;
  – ligamente tibio-fibulare, deltoid, talo-fibulaRe, calcaneo-fibular fara ariotiialii
  decelabile;
  – infiltrare edematoasa la nivelul sinusului tarsian ligamentul cervical sitadbcina
  retinaculum-ului inferior al extensorilor fiind desirate;
  – acumulari fluide articulare talocrurala si subtalara, in cantitate mare la nivelul
  celei subtalare;
  – tesuturi moi periarliculare antero superioare infiltrate edematos

  De fiecare data cand am reinceput antrenamentele de alergare am revenit la durerea initiala.

  Ce tratament recomandati? Va multumesc foarte mult!

  1. Va recomand infiltratii cu PRP.

 27. Buna ziua,

  Socrul meu sufera de artroza la glezna in stare avansata si dupa un prim consult/investigatii i s-a recomndat protezarea. Din cate am inteles aceasta nu se realizeaza decat in strainatate, este adevarat? Daca da, la ce costuri ar ajunge o astfel de operatie? Daca se face artroplastie si in Romania, ne puteti da mai multe detalii?

  Multumesc,
  Ionut

  1. Va astept la consultatie impreuna cu RMN ul , pentru a va explica ce conduita teraputica este cea mai adecvata.

 28. Badarau Viorel am o ruptura de ligament la glezna dreapta si trebuie sa ma operez de aceea as vrea sa va intreb daca ma puteti ajuta?va trimit rmn_ul si astept raspunsul dumneavoastra
  -leziune de ligament Achilian vizibila la nivelul zonei de insetie pe calcaneu cu prezenta de plaje in hipersemnal T2 fara intreruperea fibrelor -leziune de ligament interosos talo-calcanean cu plaje in hipersemnalT2,Pd si revarsat lichidian local. -leziune de ligament deltoid plaje in hipersemnal T2 Pd si revarsat lichidian local cu intrerupere partiala a fibrelor (ruptura partiala)si ingrosare (remaniere fibroasa) -Leziune de ligament plantar calcaneo-navicular plaje in hipersemnal T2 Pd si revarsat lichidian local -leziune de ligament talo fibular anterior cu intreruperea fibrelor si revarsat lichidian local (ruptura) -leziune de ligament talo fibular posterior cu edem si revarsat lichidian local -epansament lichidian intrarticular talo-calcanean, talonavicular -revarsat lichidian in bursa retrocalcaneana -fara anomalii de semnal IREME la nivelul structurilor osoase ale gleznei drepte

  1. Va pot ajuta cu interventia chirurgicala. Astept sa mi trimiteti RMN ul pe adresa de mail:rascumi@yahoo.com.

 29. In martie 2017 am suferit o fractura trimaleolara deschisa la piciorul stang. Am fost operata de urgenta , glezna a fost fixata cu 2 brose si un surub si piciorul imobilizat pentru 2 luni.Dupa cca un an s-au scos brosele si surubul si am putut face si fizioterapie. Am facut 1 sesiune de fizio si 2 de kinetoterapie(una inainte de extragerea broselor si alta dupa) dar piciorul nu si-a revenit si am dureri din ce in ce mai puternice atat in repaos cat si in miscare.
  Ma puteti ajuta?

  1. Trebuie sa continuati recuperarea medicala aproximativ 1 luna si jumatate.

 30. Buna ziua,rezultat RMN Conglomerat de
  microgeode sub forma unei leziuni de 08/04cm, subcondrala talara externa de1/3 medie delimitata partial de un fin lizeru osteosclerotic,asociind arie de edem osos de cca 1,5cm si triect de fractura marginal cu microfragment osos detasat ,aspect sugestiv ptr osteocondrita disecanta talara ,acumulare fluida de 1,7/0,5 cm tangenta versantului extern articulatie talo -naviculara.Mica acumulare fluida si aspectedematiat al tesutului osos adiacent versantului anterior articulatie tibionalara.Osteo condrita disecanta talara.

  1. Este necesara probabil o interventie chirurgicala artroscopica pentru tratamentul osteocondritei disecante a talusului.

 31. Hodoroga Elisabeta

  Buna ziua!Rezultatul RMN. Hidartoza moderata tibio-astragalo-calcaneana. Edem osos astragalo – calcanean. Am avut un accident cu multi ani in urma, la acel moment mi au pus piciorul in ghips fara sa intervina in vreun fel.Acum ma doare groaznic in fiecare zi si nu pot sa calc decat pe exterior. Va rog sa mi spuneti ce ar trebui sa urmez, sa nu mai simt durerea.
  Va multumesc mult!

  1. Dupa interpretarea RMN este vorba doar despre un edem al partilor moi precum si al osului.Va recomand o perioada de recuperare medicala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate drepturile rezervate. Dr. Mihai Rascu © 2018 Optimizare DCMSoftware