Artroscopia – Informatii generale

Artroscopia este o procedura chirurgicala folosita de medicii ortopezi pentru a vizualiza, diagnostica si trata problemele din interiorul unei articulatii.

Cuvantul artroscopie provine din cuvintele grecesti, „Arthro” (articulatie) si „skopein” (a se uita). Tradus literal inseamna „a privi in articulatie”.

Pentru o  examinare artroscopica, medicul face o incizie mica si introduce un instrument de marimea unui creion care contine un mic sistem  de lentile si de iluminare, pentru a mari si ilumina structurile din interiorul articulatiei. Lumina este transmisa prin fibra optica catre capatul artroscopului ce este introdus in articulatie. Prin atasarea artroscopului la o camera video miniaturala, medicul are posibilitatea de a examina metodic interiorul articulatiei – spre deosebire de o incizie mare folosita in chirurgia clasica. Camera video miniaturala atasata artroscopului afiseaza imaginile din articulatie marite de aproximativ 12 ori pe  monitor, permitand astfel medicului sa examineze si sa trateze toate afectiunile intraarticulare. Medicul poate determina tipul si gravitatea leziunii si apoi poate repara sau corecta problema daca este necesar.

11

De ce este necesara artroscopia?

De obicei diagnosticarea leziunii si a bolii incepe cu  istoricul medical si cu examenul clinic de specialitate. Teste suplimentare cum ar fi radiografii standard, RMN, CT sau ArtroCT, pot fi necesare pentru un diagnostic cat mai argumentat. Artroscopia ofera un diagnostic exact si corect, mult mai precis decat oricare alta metoda de investigatie (chirurgia clasica, examinari radiologice sau RMN ).

O multitudine de afectiuni si leziuni pot afecta oasele, cartilajele, ligamentele, muschii si tendoanele. Dintre acestea, cele mai frecvent descoperite in timpul examinarii artroscopice a unei articulatiei sunt :

 Inflamatia

Sinovita este o inflamatie a mucoasei/membranei din genunchi, umar, cot, incheietura mainii sau glezna.
Leziuni acute sau cronice

Umar – ruptura mansetei muschilor rotatori, sindromul de impingement, luxatii recidivante, instabilitati cronice.

Genunchi – leziuni de menisc intern si extern, afectarea cartilajului articular ce acopera suprafetele articulare ale oaselor (condropatia si condromalacia), ruptura ligamentelor (mai frecvent a ligamentului incrucisat anterior) asociate cu instabilitate, luxatii si subluxatii ale rotulei.

Incheietura mainii: sindromul de tunel carpian

Corpi liberi intraarticulari de os si/sau de cartilaj, in sold, genunchi, umar, cot si glezna

Unele interventii pot combina chirurgia artroscopica si cea standard :

–           Sutura coafei rotatorii ( in leziunile umarului)
–           Sutura sau excizia meniscului rupt de la genunchi sau umar
–           Reconstructia ligamentului incrucisat anterior .
–           Eliminarea mucoasei inflamate (sinoviala) din genunchi, umar, cot, incheietura mainii, glezna
–           Eliberarea de tunel carpian
–           Sutura ligamentelor rupte
–           Eliminarea de corpi liberi intraarticulari de os sau cartilaj in genunchi, umar, cot, glezna, incheietura mainii.

Desi aproape toate articulatiile pot fi vizualizate cu un artroscop, sase articulatii sunt examinate in mod curent cu acest instrument. Acestea includ umarul, cotul, pumnul, soldul, genunchiul si glezna. Pe masura ce progresul tehnologic aduce noi instrumente, iar chirurgii dezvolta noi tehnici, si alte articulatii vor fi abordate,probabil  mai frecvent in viitor.

Cum se face artroscopia?

Artroscopia, desi presupune o durata de spitalizare si recuperare mult mai redusa fata de interventiile clasice, necesita totusi utilizarea anesteziei si a unui echipament special dintr-o sala de operatii. Se poate efectua o anestezie generala, spinala sau locala in functie de articulatia operata.

O incizie mica (aproximativ de dimensiunea unui nasture) se va face la nivelul articulatiei pentru a putea introduce artroscopul. Mai multe incizii pot fi efectuate pentru a vedea alte parti ale articulatiei sau pentru introducerea instrumentelor de lucru.
Atunci cand este indicat, interventia chirurgicala de corectie se face cu instrumente speciale, care sunt introduse in articulatie prin incizii accesorii. Initial, artroscopia a fost un simplu instrument de diagnosticare pentru planificarea chirurgiei standard deschise. Odata cu dezvoltarea de instrumente si tehnici chirurgicale mai performante, o multitudine de afectiuni au putut fi tratate artroscopic.
De exemplu, cele mai multe rupturi meniscale ale genunchiului pot fi tratate cu succes prin interventii  artroscopice.

Dupa artroscopie, inciziile mici vor fi acoperite cu un pansament steril. Pacientul va fi mutat din sala de operatie in salonul postoperator. Unii pacienti vor avea nevoie de medicamente pentru durere, altii nu.

Inainte de a fi externat, pacientul va primi instructiuni precise cu privire la revenirea la control, ingrijirea pansamentului, tratamentul care trebuie urmat la domiciliu, ce activitati ar trebui sa evite si ce exercitii de gimnastica medicala trebuie sa faca pentru a incepe recuperarea. In timpul vizitei de control postoperator medicul va observa evolutia postoperatorie a articulatie operate, va inspecta inciziile, va suprima suturile, si va adapta programul de recuperare.

Vindecarea chirurgicala si timpul de recuperare va depinde de complexitatea afectiunilor tratate.
Ocazional, in timpul artroscopiei, chirurgul poate descoperi ca afectiunea nu poate fi tratata numai artroscopic. Exista posibilitatea sa se efectueze si interventii chirurgicale deschise in timp ce pacientul este inca sub anestezie sau la o data ulterioara, dupa ce s-au discutat rezultatele cu medicul ortoped.

21

Care sunt posibilele complicatii?

Desi mai putin frecvente, complicatii apar ocazional  in timpul sau dupa o interventie artroscopica: infectia, sangerarea, tromboflebita, umflarea excesiva a articulatiei sau secundare tipurilor de anestezie: alergii, sangerari, migrene, dar in general apar la mai putin de 1% din numarul total al interventiilor artroscopice.

Care sunt avantajele?

Desi artroscopia a primit o mare atentie din partea publicului, deoarece aceasta a fost  folosita in tratarea multor sportivi bine cunoscuti, artroscopia este deasemenea un instrument extrem de valoros pentru toti pacientii cu probleme ortopedice si este mai usor  suportat fata de o interventie chirurgicala deschisa. Cei mai multi pacienti operati artroscopic sunt acasa la cateva ore sau la cel mult o zi dupa operatie.

Ce inseamna recuperarea dupa artroscopie?

Micile incizii au nevoie de 12-14 zile pentru a se vindeca. Pansamentul postoperator este schimbat in dimineata de dupa operatie cu un mic pansament de protectie.

Durerile cauzate de micile incizii sunt minime. Dupa artroscopie este nevoie de mai multe saptamani pentru a se recupera complet o articulatie. O activitate specifica si un program de recuperare medical va fi urmat pentru a accelera recuperarea si a proteja functia articulatiei in viitor.
In general pacientii merg inapoi la locul de munca sau la scoala sau isi reiau activitatile de zi cu zi dupa numai cateva zile. Sportivii si cei care sunt in stare fizica buna pot reveni la activitati sportive, in unele cazuri, in cateva saptamani.

3 Comments

Add a Comment
  1. Va mulțumesc!!

  2. Va rog sa-mi spuneti daca faceti artroscopie la glezna pt artroza , femeie 66 ani si cat costa cu aproximație ?Multumesc

    1. Va pot ajuta cu artroscopia de glezna dar costurile variaza in functie de diagnostic si procedura.Imi puteti trimite pe adresa de mail drrascu@yahoo.com diagnosticul pentru a va putea spune costul exact al interventiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate drepturile rezervate. Dr. Mihai Rascu © 2018 Optimizare DCMSoftware