Leziunea Bankart

Leziunea Bankart este reprezinta afectarea unei parti din articulatia umarului numita labrum. Articulatia umarului este reprezentata de capul humeral ( sferic), care se articuleaza cu cavitatea glenoida ( are aspectul unei farfurii plate), care prezinta pe marginea ei o structura ( ca o garnitura) ce poarta numele de labrum, care participa la stabilizarea capului humeral in articulatie.

1

Ce este o leziune Bankart?
Cand labrumul din articulatia umarului este rupt, stabilitatea articulatiei este compromisa. Un anumit tip de leziune labrala se numeste leziune Bankart. O leziune Bankart apare atunci cand o persoana sufera o luxatie de umar. Acest aspect se intampla de obicei la pacientii tineri. (Detasarea labrului antero-inferior de pe glena cu implicarea ligamentului gleno-humeral inferior). Continuitatea intre cartilaj si labrum este rupta, dar periostul ramane intact. In cazul leziunii acute, este prezenta hemoragia interstitiala, in timp ce luxatiile recurente lasa un tesut franjurat. Este foarte importanta inspecțarea acestei leziuni pentru ca de multe ori se asociaza si  cu alte modificari (fracturi, detasari periostale) care nu au rezolvare artroscopica.

2
Ce se intampla dupa un prejudiciu Bankart?
Simptomele tipice ale unei leziuni Bankart sunt:
• o senzatie de instabilitate a umarului
• luxatii repetate
• dureri de umar
Deseori, pacientii se plang ca nu pot  avea „incredere” in umarul lor, temandu-se ca l-ar putea disloca din nou.
Cum se diagnosticheaza o leziune Bankart?

Exista o suspiciune mare a acestei leziuni oricand un pacient isi disloca umarul. La o examinare, pacientii vor avea de multe ori sentimentul ca umarul lor este pe cale de a disloca in cazul in care bratul  este plasat in spatele capului lor ( bratul in abductie si rotatie externa). Radiografiile sunt uneori normale, dar de multe ori ele pot indica o leziune a capului humeral ( prin impactare cu glena in momentul luxarii umarului) numita leziune Hill-Sachs (consta intr-o impactare condrala sau osteocondrala a partii postero-laterale a capului humeral. Are forma de V si reprezinta una din contraindicatiile repararii artroscopice). Pentru o vizualizare mai buna a leziunii Bankart se poate face un RMN nativ sau ARTRORMN (injectarea unei substante de contrast in articulatia umarului)

3
Care este tratamentul pentru o leziune Bankart?
Exista doua optiuni generale pentru tratamentul leziunilor Bankart. Prima optiune este de a pune umarul in repaus, prin imobilizarea bratului intr o esarfa . Aceasta este de obicei urmata de kinetoterapie pentru a  recastiga mobilitatea in articulatia umarului.Dar de obicei ,datorita detasarii labrumului de pe glena ,capul humeral poate iesi oricand din articulatie, aparand astfel reluxarea capului humeral.
Cealalta optiune este de a efectua interventia chirurgicala pentru a repara labrumul rupt( reatasarea printr o sutura a labrumului la glena inchizand astfel spatiul prin care capul humeral se luxeaza). Rezultatele interventiei chirurgicale sunt de obicei foarte bune,  peste 90 % dintre pacienti reveniti la activitatile de zi cu zi fara dislocari ulterioare ale umarului. Deobicei aceasta operatie se face artroscopic.

4

Care sunt sansele de o dislocare repetata dupa o accidentare Bankart?
Sanse de luxare a umarului dupa o leziune Bankart depinde de varsta pacientilor. Tinerii sunt cei mai  predispusi la leziuni Bankart, si prin urmare, sunt mult mai susceptibili de a o repeta. Statistic, sansele de redislocare a umarului sunt mai mari cu 80 % la pacientii mai tineri de 30 de ani. Peste 30 de ani, sansele de  dislocare repetata scad in mod semnificativ.
Dupa o dislocare initiala a umarului este recomandata o interventie chirurgicala?
Unii ortopezi recomanda interventia chirurgicala pentru a repara o leziune Bankart dupa o luxatie a umarului la tinerii sportivi. Tratamentul obisnuit consta intr-o perioada de imobilizare a umarului, urmata de kinetoterapie  intensiva. Apoi, o revenire treptata la activitatile de zi cu zi. In cazul in care umarul este dislocat din nou, interventia chirurgicala este obligatorie.
Cu toate acestea, unii ortopezi vor repara o leziune Bankart dupa o prima dislocare a umarului la tinerii sportivi, deoarece sansa de a repeta o dislocare a umarului este mare, mai ales la sportivii care practica sporturi de contact. O leziune Bankart are nevoie de cel putin sase luni pentru a se vindeca, iar multi pacienti doresc sa se intoarca la activitatile de zi cu zi cat mai curand posibil, fara teama de o eventuala dislocare repetata, de aceea de cele mai multe ori interventia chirurgicala reprezinta solutia optima.
Care este cea mai buna solutie?
Nu exista un raspuns „corect” la aceasta intrebare. Este adevarat ca tinerii sportivi, in special cei care participa la sporturi de contact (ex. fotbal), isi disloca umarul frecvent si au o sansa foarte mare de a o redisloca, in lipsa unei interventii chirurgicale.
Este important sa ne amintim ca o reparatie Bankart este o interventie chirurgicala importanta, iar recuperarea nu este usoara. Kinetoterapia poate fi incercata, dar pacientul trebuie sa inteleaga ca o redislocare a umarului este foarte posibila.
In luare unei decizii corecte trebuie sa tinem cont si de varsta . Pacientii peste 30 de ani, au sanse mai mici de o redislocare. Pacientii peste 30 de ani, in general, nu au nevoie de interventii chirurgicale, cu exceptia pacientilor care au suferit deja luxatii repetate ale umarului.

8 Comments

Add a Comment
 1. Buna ziua! Am avut umarul stang dislocat acum 4 ani.Din primavara,din martie,in timpul somnului,umarul stang „sare” din loc. Pot sa-l pun inapoi si in timpul zilei nu am nici un fel de probleme-nu doare,nu e inflamat-luxatia are loc numai noaptea.Am 57de ani si ma ocup,fara probleme,de masaj.Cum s-ar putea rezolva problema? Multumesc!!

  1. Cel mai probabil este vorba de o leziune a labrumului glenoidal si aveti nevoie de artroscopie cu reatasarea labrumului la glenoida

 2. Bună ziua! Am avut umărul dislocat acum un an,iar după vreo două luni s-a repetat același incident după care a apărut o instabilitate a articulației cu,care mă confrunt de ceva timp și aș vrea sa-mi fac un consult la un specialist să văd ce nu este în regulă. Aș dori să primesc un sfat de la dumneavoastră.

  1. Cel mai probabil aveti o leziune Bankart ( leziunea labrumului).Va recomand efectuarea unui artroRMN ( RMN cu injectare de substanta de contrast in articulatie) si ulterior fixarea labrumului cu ajutorul unor ancore in cadrul unei artroscopii de umar.

 3. Buna ziua,
  In urma cu cateva luni, am facut flotari la paralele si am capatat o durere si o umflatura la umarul stang. Durerea este suportabila in stare de repaus dar daca incerc sa fac exercitii care implica umarul, devine deranjanta. Am facut un RMN , rezultatul fiind :

  ” Tendon supraspinos cu minime anomalii de semnal sugerand mai probabil usoara tendinoza de supraspinos, fara semne de ruptura, fara intreruperea continuitatii fibrelor.
  Tendoanele infraspinos si subscapular fara anomalii semnificative de semnal, fara intreruperea continuitatii fibrelor, fara semne de ruptura.
  Tendonul capului lung al bicepsului este la nivelul culisei bicipitale, fara anomalii de forma sau semnal.
  Leziune labrum antero-superior.
  Aspect ingrosat al ligamentului glenohumeral inferior, fara anomalii de semnal cu aspect edematos, recent si aspect moderat ingrosat al recesului axilar, aspectul putand sugera modificari vechi in cadrul unei capsulite adezive. A se corela cu datele clinice.
  Modificari degenerative acromio-claviculare cu modificari edematoase intra si periarticulare.
  Modificari edematoase la nivelul bursei subacromio-subdeltoidiene, fara colectii constituite.
  Fara hidrartroza semnificativa.
  Fara mase tumorale sau linii de fractura.

  Concluzii:

  Tendon supraspinos cu aspect de usoara tendinoza de supraspinos, fara semne de ruptura, fara intreruperea continuitatii fibrelor. Leziune labrum antero-superior. Aspect ingrosat al ligamentului glenohumeral inferior, fara anomalii de semnal cu aspect edematos, recent si aspect moderat ingrosat al recesului axilar, aspectul putand sugera modificari vechi in cadrul unei capsulite adezive. A se corela cu datele clinice. Modificari degenerative acromio-claviculare cu modificari edematoase la nivelul bursei subacromio-subdeltoidiene. Se recomanda consult de specialitate ortopedic ”

  Credeti ca este necesara o interventie chirurgicala pentru remedierea problemei?

  1. Daca este vorba despre o capsulita adeziva este posibil sa fie nevoie de o interventie chirurgicala.Va astept la consultatie cu cd ul RMN ului pentru vizualizarea imaginilor precum si pentru o examinare clinica a umarului.

 4. Buna ziua!
  Dupa un traumatism prin cadere de la 3 metri, la nivelul umarului s-au produs urmatoarele modificari:
  Ruptura completa tendoane supraspinos si subspinos. Ruptura partiala tendon subscapular. Ingustarea pronuntata a spatiului subacromial. Modificari degenerative si inflamtorii la nivelul articulatiei acromio-claviculare. Acumulare lichidiana in bursa subacromio-subdeltoidiana si in cavitatea articulara gleno-humerala (comunicante). Ingrosarea capsulei articulare la nivelul recesului axilar(semn de capsulita retractila). Tendinopatie segment intraarticular lunga portiune biceps. Leziune de tip Hill-Sachs la nivelul capului humeral.

  Ce parere aveti in legatura cu atitudinea terapeutica? Contraindica leziunea tip Hill-Sachs artroscopia? Care sunt sansele derecuperare a mobilitatii articulatieilaacest caz de 64 de ani,cu conditiefizica buna, fara comorbiditati asociate?

  1. Depinde de dimensiunea leziunii Hill-Sachs.In principiu se trateaza artroscopic daca articulatia scapulohumerala nu este afectata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate drepturile rezervate. Dr. Mihai Rascu © 2018 Optimizare DCMSoftware