Proteza totala de sold

Daca tocmai ati inceput sa va interesati pentru diverse optiuni de tratament sau ati decis deja sa va supuneti unei interventii chirurgicale de inlocuire a soldului, urmatoarele informatii va vor ajuta sa intelegeti mai bine beneficiile si limitarile date de o operatie de inlocuire totala de sold.
In cazul in care soldul a fost deteriorat de artoza, o fractura, sau alte probleme, activitati obisnuite cum ar fi mersul pe jos sau ridicatul/sezutul pe un scaun pot fi dureroase si dificile. Soldul poate fi rigid iar incaltatul pantofilor sau a sosetelor poate fi dificil. Puteti simti disconfort chiar si in timpul somnului.

Daca medicamentele, reducerea efortului fizic in cadrul activitatilor de zi cu zi, precum si utilizarea de suporturi de mers  nu ajuta in mod adecvat simptomele, puteti lua in considerare interventia chirurgicala de inlocuire a articulatiei soldului. Interventia chirurgicala de protezare a soldului este o procedura sigura si eficienta, care poate calma durerea si va poate ajuta sa va reintoarceti la activitatile normale de zi cu zi.

Prima interventie chirurgicala de protezare asoldului a avut loc in anul 1960 si a fost una dintre cele mai de succes interventii din istoria medicinei. De atunci s-au adus imbunatatiri in tehnica chirurgicala si potrivit agentiei pentru sanatate si cercetare de calitate, anual se fac mai mult de 285.000 de artroplastii totale de sold in Statele Unite.

Anatomie
Soldul este una dintre cele mai mari articulatii din corpul uman.

Articulatia coxofemurala sau articulatia soldului face legatura dintre femur si osul iliac si este una dintre cele mai robuste articulatii ale corpului uman, imbinand stabilitatea cu mobilitatea, datorita combinatiei dintre o capsula articulara foarte rezistenta si trei ligamente groase.
–           capsula articulara
–           ligament iliofemural
–           ligament ischiofemural
–           marele trohanter al femurului
Descriere
–           O articulatie sinoviala si sferoida
–           Ea este considerata o articulatie sinoviala deoarece oasele se articulea­za intr-un spatiu numit cavitate articu­lara. Aceasta este acoperita cu un strat de cartilaj hialin, cartilajul articular, care acopera oasele cu un strat neted, ceea ce reduce frictiunea in timpul miscarilor si amortizeaza socurile.
–           In acelasi timp este sferoida, ceea ce inseamna ca suprafata sferica a unui os, in cazul de fata femurul, se adapteaza la cavi­tatea concava si profunda, in forma de ceasca, a unui alt os, in acest caz, osul sol­dului (osul iliac). Acetabulul, cavitatea deli­mitata de osul ilion, de osul ischion si de osul pubis, unde se articuleaza capul rotun­jit al femurului, limiteaza, prin adancimea sa, amplitudinea miscarilor, dar confera o forta importanta articulatiei. Pe latura sa anterioara, exista o scobitura, incizura acetabulara, care formeaza un foramen (ori­ficiu) care serveste drept loc de trecere pen­tru nervi si  vasele sanguine.

Elemente

–           Capsula articulara

Foarte densa si foarte rezistenta, ea se in­tinde de la circumferinta acetabulului pa­na la colul femural. Fibrele sale, circulare si longitudinale, formeaza, pe de o parte, un colier in jurul colului femural: zona orbi­culara. Pe de alta parte, ele sunt consoli­date prin intermediul a trei ligamente: femural, pubofemural si ischiofemural.

–           Ligamentele

–           Ligamentul iliofemoral reprezinta portiunea ingrosata a capsulei articulare care se intinde de la spina iliaca a osului iliac pana la linia intertrohanterica femurala (care separa cele doua trohantere)

–           Ligamentul pubo­femural, o alta parte ingrosata a capsulei de la partea pubiana a circumferintei acetabulului pana la colul femural.
–           Ligamentul ischiofemural face lega­tura dintre peretele ischiatic al aceta­bulului si colul femural.
–           Ligamentul capului femural este o banda triunghiulara plata, care se intinde de la cavitatea acetabulului pana la fateta capului femural, fovea capitis (foseta capului femural).
–           Ligamentul transversal al acetabu­lului. Legat de ligamentul capului femu­ral si de capsula articulara, foarte rezis­tent, acest ligament sustine labrumul acetabular.
–           Labrumul acetabular
Acesta este un inel de cartilaj fibros, fixat pe circumferinta acetabulului.
Miscari

Extrema stabilitate a articulatiei coxofe-murale este datorata rezistentei capsulei sale articulare, precum si felului in care femurul se insereaza in acetabul si in muschii care il inconjoara. Miscarile in trei pla­nuri, permise de forma sa sferoida, sunt urmatoarele:
–           Flexia
–           Extensia
–           Abductia
–           Rotirea
Toate aceste miscari sunt limitate, in ceea ce priveste amplitudinea, de adan­cimea acetabulului.
Cauze comune de durere de sold
Cea mai frecventa cauza a durerii de sold cronica si invaliditate este artroza. Artroza, artrita reumatoida si traumele sunt cele mai frecvente cauze ale acestei boli.

–           Coxartroza. Acest tip de artrita este o „uzura” legata de varsta. Ea apare de obicei la persoanele de peste 50 de ani si de multe ori la persoanele cu un istoric familial de artroza. Oasele se freaca unele de celelalte, provocand dureri de sold si rigiditate. Coxartroza poate fi, de asemenea, cauzata sau accelerata de nereguli subtile in modul in care soldul se dezvolta in copilarie.
–           Artrita reumatoida. Aceasta este o boala autoimuna, in care membrana sinoviala devine inflamata si ingrosata. Aceasta inflamatie cronica poate duce la deteriorarea cartilajului, ceea ce duce la durere si rigiditate.

–           Artrita post-traumatica. Secundara unei fracturi a capului femural sau acetabulului. Cartilajul se poate deteriora si poate duce la dureri de sold si rigiditate de-a lungul timpului.
–           Necroza avasculara. Un traumatism de sold, cum ar fi o luxatie sau o fractura, poate limita alimentarea cu sange a capului femural. Aceasta se numeste necroza avasculara. Lipsa de sange poate determina prabusirea suprafatei osului si aparitia artrozei. Unele boli pot provoca, de asemenea, necroza avasculara.
–           Boli de sold din copilarie. Unii sugari si copii au probleme de sold. Chiar daca problemele sunt tratate cu succes in timpul copilariei, acestea pot cauza artroza de-a lungul vietii. Acest lucru se intampla pentru ca soldul nu poate creste  normal si suprafetele articulare sunt afectate.

9

Descriere 
Intr-o operatie de inlocuire a soldului deteriorat (de asemenea, numita artroplastia totala de sold), oasele deteriorate si cartilajul este eliminat si inlocuit cu componente protetice.

7

• capul femural deteriorat este indepartat si inlocuit cu o tija de metal, care este plasat in centrul tubular al femurului.

• un metal sau bile ceramice sunt puse pe partea superioara a tijei. Aceasta minge inlocuieste capul femural deteriorat, care a fost eliminat.
• cartilajul deteriorat din acetabulum este indepartat si inlocuit cu un soclu metalic. Suruburi sau ciment sunt uneori folosite pentru a tine componenta acetabulara pe loc.
• se introduce un distantier din plastic, ceramica sau metal intre noua minge si soclu pentru a permite o suprafata lina.

3


Este interventia chirurgicala de inlocuire de sold pentru dumneavoastra?

Decizia de a avea interventie chirurgicala de inlocuire a  soldului ar trebui sa fie una  luata de dvs., familia dvs., medicul de familie si chirurgul ortoped. Procesul de luare a acestei decizii, de obicei, incepe cu o trimitere de la medicul dumneavoastra de familie la un chirurg ortoped pentru o evaluare initiala.

Candidatii pentru interventia chirurgicala
Nu exista o restrictie de varsta sau de greutate pentru artroplastiile totale de sold.

6

Recomandarile pentru chirurgie se bazeaza pe durere si invaliditatea unui pacient, nu pe varsta acestuia. Cei mai multi pacienti care sufera interventia de protezare a soldului sunt cu varste cuprinse intre 50 si 80 de ani. Interventiile de protezare a soldului au fost efectuate cu succes la toate varstele, de la tineri adolescenti cu artrita juvenila la pacientii varstnici cu artrita degenerativa.

Cand este recomandata interventia chirurgicala

8

Exista mai multe motive pentru care medicul poate recomanda interventia de protezare a soldului . Persoanele care beneficiaza de acest tip de interventii chirurgicale  au adesea:

–           dureri de sold, care limiteaza activitatile de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos
–           dureri de sold care continua si in repaus, fie zi sau noapte
–           rigiditate soldului, care limiteaza capacitatea de a muta sau ridica piciorul
–           daca nu se amelioreaza durerea prin medicamente antiinflamatorii, fizioterapie sau suporturi de mers.
Evaluarea ortopedica
O evaluare aunui chirurg ortoped este formata din mai multe etape.

–           istoricul medical. Chirurgul ortoped va aduna informatii cu privire la starea de sanatate generala si va adresa intrebari cu privire la gradul de durere de sold si modul in care aceasta afecteaza capacitatea de a efectua activitatile de zi cu zi.
–           examenul fizic. Acesta va evalua mobilitatea soldului, tonusul muscular.
–           radiografii. Aceste imagini ajuta la determinarea gradului de deteriorare sau deformare a soldului.
–           alte teste. Ocazional alte teste, cum ar fi imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), pot fi necesare pentru evaluarea in amanuntime a deteriorarii articulare

1

Decizia de a avea o interventia de protezare a soldului

Chirurgul ortoped va revizui rezultatele evaluarii cu dvs. si va discuta daca interventia de protezare a soldului  este cea mai buna solutie pentru a calma durerea si de a imbunatati mobilitatea. Alte optiuni de tratament – cum ar fi medicamentele, fizioterapia, sau alte tipuri de interventii chirurgicale – de asemenea, pot fi luate in considerare.

In plus, chirurgul ortoped va explica potentialele riscuri si complicatii ale interventiei de protezare a soldului , inclusiv cele legate de chirurgie in sine si cele care pot sa apara in timpul si dupa operatie.

Asteptari realiste
Un factor important in a decide daca este cazul sa faceti interventia de protezare a soldului , este intelegerea a ceea ce procedura poate si ce nu poate face. Cei mai multi oameni care au fost supusi unei interventii chirurgicale de inlocuire a soldului au observat o reducere semnificativa a dureri de sold si o imbunatatire in capacitatea lor de a efectua activitatile obisnuite de zi cu zi.

Cei mai multi chirurgi sfatuiesc pacientii sa nu faca activitati de mare impact, cum ar fi alergatul, jogging-ul, sarituri.

Activitatile recomandate dupa  protezarea  soldului  sunt mersul pe jos nelimitat, innotul, golful, condusul autovehiculului, drumetiile, ciclismul, dansul si alte sporturi cu impact redus.

Pregatirea pentru interventia chirurgicala
Evaluarea medicala
Daca va decideti pentru o interventia de protezare a soldului , chirurgul ortoped poate cere un examen fizic complet din partea medicului de familie inainte de procedura chirurgicala. Acest lucru este necesar pentru a va asigura ca sunteti suficient de sanatos pentru a suporta o interventie chirurgicala si a finaliza procesul de recuperare. Multi pacienti cu afectiuni medicale cronice, cum ar fi boli de inima, pot de asemenea a fi evaluati de catre un cardiolog, inainte de operatie.

Analize
Mai multe analize, cum ar fi de sange si proba de urina, o electrocardiograma (EKG) si radiografii, pot fi necesare pentru a ajuta la planul de operatie.

Pregatirea pielii
Pielea dvs. nu ar trebui sa aibe nici infectii sau iritatii inainte de interventia chirurgicala.
Donatii de sange
Ati putea fi sfatuit sa donati propriul sange inainte de interventia chirurgicala. Acesta va fi stocat in cazul in care aveti nevoie de sange dupa interventia chirurgicala.

Medicamente
Informati chirurgul ortoped despre medicamentele pe care le luati. Acesta  va va sfatui ce medicamente trebuie sa intrerupeti si care puteti continua sa le luati inainte de interventia chirurgicala.

Pierderea in greutate
Daca sunteti supraponderal, medicul dumneavoastra va poate cere sa pierdeti in greutate inainte de interventia chirurgicala pentru a reduce stresul pe noul sold si, eventual,a reduce riscurile in timpul interventiei chirurgicale.

Evaluarea stomatologica
Desi infectiile, dupa inlocuirea de sold nu sunt comune, o infectie poate aparea daca bacteriile intra in fluxul dvs. sanguin. Deoarece bacteriile pot intra in fluxul sanguin in timpul procedurilor stomatologice, procedurile dentare majore (cum ar fi extractii dentare si parodontale) ar trebui  finalizate inainte de interventia de protezare a soldului . Albirea dintilor ar trebui sa fie amanata pentru cateva saptamani dupa operatie.

Evaluarea urinara
Persoanele cu antecedente de infectii urinare recente sau cronice ar trebui sa efectueze o evaluare urologica inainte de interventia chirurgicala. Oamenii mai in varsta cu boli de prostata ar trebui sa ia in considerare completarea tratamentului necesar inainte de o interventie chirurgicala.

Planificarea sociala
Desi veti fi capabil sa mergeti in carje sau un baston pentru scurt timp dupa operatie, veti avea nevoie de ajutor pentru mai multe saptamani la activitati cum ar fi gatitul, cumparaturile, toaleta zilniza si spalarea rufelor.

Panificarea de acasa
Urmatoarele accesorii pot ajuta in activitatile de zi cu zi:

• bare de protectie bine fixate sau balustrade de dus sau baie
• balustrade de-a lungul scarilor
• un scaun de toaleta inalt
• o banca stabila pentru dus sau un scaun de baie
• un burete cu un maner lung pentru o manipulare usoara si furtun de dus
• un incaltator pentru pantofi, pentru a nu indoi excesiv nou sold
• un „apucator” care va va permite sa apucati diverse obiecte, fara indoire excesiva a soldului
• perne ferme pentru scaune, canapele si masina, care va permit sa stati cu genunchii la o distanta mai mica fata de sold
• indepartarea tuturor covoarelor si cablurilor electrice din zonele pe unde mergeti prin casa

 

Interventia chirurgicala

Cel mai probabil veti internat in spital chiar in ziua interventiei chirurgicale.

4

Anestezia

Dupa internare, veti fi evaluat de catre un medic anestezist. Cele mai frecvente tipuri de anestezie sunt anestezia generala sau rahianestezia (ramaneti treaz pe timpul interventiei, dar corpul dvs. este amortit de la talie in jos). Duap evaluarea medicului anestezit, acesta va decide ce tip de anestezie vi se potriveste.

Tipul de implant

5

Pentru articulatia soldului artificial, in prezent exista multe tipuri de modele si materiale. Toate constau in doua componente de baza: componenta in forma unei mingii (din metal puternic si foarte bine lustruit sau material ceramic) si componenta de priza (de forma unei cesti din plastic, ceramica sau metal, care ar putea avea un invelis metalic exterior).

Componentele protetice pot fi amplasate in os sau acestea pot fi cimentate. Decizia de a fi amplasate in os sau cimentate se bazeaza pe o serie de factori, cum ar fi calitatea osului. De asemenea se poate utiliza o combinatie dintr-o tulpina cimentata si un soclu necimentat.

Chirurgul ortoped va alege tipul de proteza care corespunde cel mai bine nevoilor dvs.
Procedura chirurgicala

Procedura chirurgicala dureaza cateva ore. Chirurgul ortoped va elimina cartilajul deteriorat de pe oase si apoi pozitioneaza proteza de metal, plastic sau ceramica pentru a restabili alinierea si functia soldului.

Dupa operatie, veti fi mutat in sala de recuperare unde veti ramane pentru cateva ore pana fiind monitorizat. Dupa ce va reveniti din anestezie, veti fi mutat intr-un salon din spital.

 

Spitalizarea

Cel mai probabil veti ramane cateva zile in spital. Pentru a va proteja soldul, vi se va pune intre picioare o perna.

Monitorizarea durerilor

Dupa operatie, veti simti unele dureri, dar chirurgul si asistentele medicale va vor oferi medicamente pentru a va face sa va simtiti cat mai confortabil. Monitorizarea durerii este un factor important al recuperarii dumneavoastra. Miscarea va incepe la scurt timp dupa operatie, iar cand veti simti mai putina durere, puteti incepe sa va miscati mai repede. Discutati cu medicul dumneavoastra daca durerea postoperatorie devine o problema.

Fizioterapia

Mersul pe jos si activitatile pe timp de zi sunt importante pentru recuperarea dvs., iar aceasta va incepe dupa prima sau a doua zi de la operatie. Cei mai multi pacienti care au suportat o astfel de interventie, incep a se ridica in picioare si de a merge pe jos, cu ajutorul unui suport (cadru metalic) si a unui kinetoterapeut  chiar de a doua zi de la interventie.
Prevenirea pneumoniei

Pentru pacientii in perioada postoperatorie precoce este ceva normal sa aibe o respiratie superficiala. De obicei, acest lucru se datoreaza efectelor anestezice, medicamentelor pentru durere si  timpului petrecut in pat. Aceasta respiratie superficiala poate duce la un colaps partial al plamanilor si poate duce la pneumonie anumiti pacienti mai sensibili.
Recuperarea

Succesul operatiei va depinde in mare masura de cat de bine veti urma instructiunile medicului ortoped in ceea ce priveste ingrijirea la domiciliu in primele cateva saptamani de la operatie.

Ingrijirea plagilor

Veti avea suturi sau capse de-a lungul ranii . Suturile sau capsele vor fi eliminate cateva saptamani mai tarziu de la operatie. O sutura facuta sub piele nu va necesita indepartarea acesteia.

Evitati contactul ranii cu apa pana cand aceasta este complet vindecata si uscata. Puteti continua sa va bandajati rana pentru a preveni iritarea de la haine sau ciorapi.

Dieta

Pierderea poftei de mancare este ceva normal la unii pacienti pentru mai multe saptamani de la operatie. O dieta echilibrata, de cele mai multe ori cu un supliment pe baza de fier, este importanta pentru a ajuta ca rana sa se vindece mai rapid.
Activitati

Exercitiul fizic este o parte foarte importanta de ingrijire la domiciliu, in special in primele cateva saptamani de la operatie. Pacientul ar trebui sa-si poata relua activitatile normale de zi cu zi in termen de 3 pana la 6 saptamani dupa interventia chirurgicala. Se poate ca pacientul sa aibe dureri chiar si in timpul noptii mai multe saptamani la rand de la operatie, dureri ce sunt normale.

Programul de activitati al pacientului ar trebui sa includa:

• Un program de mers pe jos gradat pentru a creste treptat mobilitatea, initial in casa si mai tarziu afara
• Reluarea altor activitati normale, cum ar fi asezatul sau ridicatul pe/de pe un scaun, urcatul/coboratul scarilor
• exercitii specifice de mai multe ori pe zi pentru a restabili circulatia sangelui si pentru a consolida soldul. Probabil, dvs. veti fi capabil de a efectua aceste exercitii fara ajutor, dar este posibil sa aveti nevoie de un kinetoterapeut care sa va ajute la domiciliu sau intr-un centru de terapie in primele cateva saptamani de la operatie.

 

 

Posibile complicatii dupa interventie

Rata aparitiei complicatiilor dupa interventia chirurgicala, este scazuta. Complicatii grave, cum ar fi infectia articulatiei, apare la mai putin de 2% dintre pacienti. Complicatii medicale majore, cum ar fi atac de cord sau accident vascular cerebral, sunt mai putin frecvente. Cu toate acestea, bolile cronice pot creste potentialul aparitiei complicatiilor. Desi frecventa acestora este scazuta, cand apar, aceste complicatii pot prelungi sau pot limita recuperarea completa.

Infectia

Infectia se poate produce superficial la nivelul plagii postoperatorii sau  poate ajunge la nivelul protezei. Aceasta poate aparea pe timpul spitalizarii sau acasa, dupa ce ati fost externat. Deasemenea, aceasta poate aparea ani de zile mai tarziu.

Infectiile minore ale plagii sunt, in general, tratate cu antibiotice. Infectii majore sau profunde pot necesita mai multe interventii chirurgicale si indepartarea protezei. Orice infectie in organism se poate raspandi in articulatia inlocuita.

Cheagurile de sange

Cheagurile de sange in venele picioarelor sau pelvis sunt cea mai frecventa complicatie a interventiei de protezare a soldului . Aceste cheaguri pot pune in pericol viata  pacientului in cazul in care aceste cheaguri migreaza catre plamani. Chirurgul ortoped va va prezenta un program de prevenire a acestora care pot include medicamente pentru subtierea sangelui, ciorapi elastici pentru picior, etc.

Inegalitatea picioarelor dupa interventie

Uneori, dupa o inlocuire a soldului, un picior poate fi mai mult sau mai putin scurt sau lung fata de celalalt. Chirurgul ortoped va face toate eforturile necesare pentru nu le inegala, dar acest lucru se poate intampla in scopul de a maximiza stabilitatea si biomecanica soldului. Unii pacienti se pot simti mult mai confortabil prin purtarea unui pantof tip lift dupa interventia chirurgicala.

Dislocarea

Riscul de dislocare este mai mare in primele luni dupa interventia chirurgicala, in timp ce tesuturile se vindeca. In cazul in care se produce aceasta dislocare, de obicei, se poate pune la loc fara a fi nevoie de mai multe interventii chirurgicale. In situatiile in care soldul continua sa se disloce, interventia chirurgicala pot fi necesara.
Relaxarea si purtarea implantului

De-a lungul anilor, protezele de sold se pot uza sau slabi. Acest lucru se poate intampla cel mai adesea ca urmare a activitatiilor de zi cu zi, dar deasemenea, se mai poate intampla din cauza subtierii oaselor, sau cum mai este numita, osteoartrita. In cazul in care atunci cand va relaxati, soldul devine dureros, se prea poate sa aveti nevoie de o noua interventie chirurgicala numita revizie.

Alte complicatii

Pot aparea leziuni la nivelul nervilor, vaselor de sange, poate aparea sangerarea, fractura si rigiditatea. La numar mic de pacienti, durerea poate continua sau poate aparea o noua durere dupa interventia chirurgicala.
Evitarea problemelor dupa operatie

Cum se recunosc semnele aparitiei unui cheag de sange

Urmati indicatiile chirurgului ortoped cu atentie pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor de sange in curs de dezvoltare in primele cateva saptamani de recuperare. Acesta poate recomanda sa continuati a lua medicamente pentru subtierea sangelui si dupa externarea din spital. Anuntati-va imediat medicul daca apar oricare dintre urmatoarele semne:

• dureri la nivelul gambei si piciorului, care nu sunt legate de incizie
• sensibilitate sau culoare rosie a gambei
• umflarea coapsei, a gambei, a gleznei sau a piciorului

Semne de avertizare de embolism pulmonar sunt acele semne in care un cheag de sange migreaza catre plamani si se pot manifesta dupa cum urmeaza:

• respiratie sacadata
• aparitia brusca a durerii in torace
• dureri in piept urmate de tuse

 

Prevenirea infectiei

O cauza frecventa de infectie in urma interventiei chirurgicale este atunci cand bacteriile intra in fluxul sanguin in urma unei proceduri dentare, sau, infectii ale tractului urinar, sau infectii ale pielii. Aceste bacterii se pot depune in jurul implantului de sold si pot sa provoace o infectie.

Dupa interventia chirurgicala, trebuie sa luati antibiotice preventiv inainte de orice procedura dentara sau chirurgicala care ar putea permite bacteriilor sa intre sange.

Semne de avertizare a aparitiei unei infectii sunt:

• febra persistenta
• frisoane
• roseata, sensibilitate, sau umflarea inciziei la sold
• scurgere unui lichid din incizia facuta la sold
• dureri de sold, atat in timpul activitatilor cat si in timpul repausului
Evitarea cazaturilor

O cazatura in primele cateva saptamani de la operatie poate deteriora soldul nou si poate duce la mai multe interventii chirurgicale. Scarile reprezinta un risc mai special pana cand soldul se intremeaza si devine mobil. Ar trebui sa folositi carje, un cadru metalic, o bara de  sustinere sau o persoana care sa va ajute pana cand va imbunatati echilibrul, flexibilitatea si puterea.

Alte precautii

Pentru a va asigura ca veti urma o recuperare adecvata si ca veti preveni dislocarea protezei, vi se poate cere sa luati masuri speciale de precautie – de obicei, in primele 6 saptamani de la operatie, cum ar fi:

• sa nu incrucisati picioarele
• sa nu indoiti soldul mai mult de 90 °
• sa puneti o perna intre picioare in timpul noptii
Medicul dvs. si kinetoterapeutul va vor oferi mai multe instructiuni inainte de externare.

 

 

Cat de diferit este noul sold

Puteti simti amorteala in jurul inciziei. De asemenea, puteti simti rigiditate, in special la indoiri excesive ale soldului. Aceste diferente se pot diminua odata cu trecerea timpului si cei mai multi pacienti gasesc aceste diferente minore in comparatie cu durerea si functia limitata a soldului dinaintea interventiei chirurgicale.

Soldul nou poate activa detectoarele de metal din aeroporturi si unele cladiri. Informati agentul de securitate cu privire la inlocuirea soldului in cazul in care alarma este activata. Puteti cere medicului ortoped o nota scrisa care sa confirme ca aveti un sold artificial.

Protejarea noului sold

Exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a proteja soldul nou si pentru a prelungi durata de viata a acestuia.

• participarea in mod regulat la un program de exercitii usoare pentru a mentine   mobilitatea noului sold.
• luati-va masuri de precautie speciale pentru a evita cazaturile si leziunile.

• asigurati-va ca medicul stomatolog stie ca aveti o proteza de sold. Veti avea nevoie de antibiotice inaintea oricarei proceduri dentare.
• consultati medicul ortoped periodic pentru examinari de rutina ce constau in radiografii si diferite alte teste.

275 Comments

Add a Comment
 1. socrul meu are 57 ani,are nevoie de protesa de sold ,se poate prin casa de asigurari , ce medicamente puate sa ia pentru durer pana se operasa ,si are si problem cu inima . astept respunsul ,meltumim

  1. Proteza de sold se poate achizitiona prin Casa de Asigurari de Sanatate iar tratamentul analgesic trebuie corelat cu tratamentul recomandat pentru afectiunea cardiac, de aceea va astept la consult, cu toate investigatiile pe care le ati facut pana acum.

 2. Am 46 ani si o proteza de sold de 1 an si jumatate, din pacate durerile persista. Toate investigatiile facute(radiografii, scintigrafii ososse, analiza nerv)arata ca nu sunt probleme cu poroteza, totusi durerile nu dispar. Medicul ortoped care m-a operat nu intelege ce se intampla si doreste sa ma opereze dinnou. Nu stiu ce sa mai fac. Va rog sa ma ajutati,daca ati mai auzit de asa ceva.

  1. Va astept la consultatie cu toate investigatiile pe care le ati facut pana acum.

 3. Buna ziua.As dori dori sa-mi dati cateva informatii daca se poate .Am un baiat de 16 ani,care a avut un accident rutier din care sa ales cu ruptura de bazin(soldul stang)mana stanga intre cot si umar si piciorul stang rupt mai jos de genunchi.a fost operat,dostorii spun ca in privinta interventiei totul este in regula.Dar dupa aproximativ 10 zile au inceput dureri greu de suportat.Va rog dati-mi un indiciu ce sa-r putea face? Acum pentru dureri i se administreaza morfina,pot sa fie si alte remedii mai putin daunatoare pentru copil?Va multumesc anticipat.

  1. Nu sunt in masura sa va dau un raspuns competent, va recomand sa luati legatura cu un medic anestezist care lucreaza in sfera ortopedica

   1. Buna ziua. Am 30 de ani, sufar de legg perthes, coxartroza sold drept, piciorul drept s-a micsorat cu cca. 2,5cm datorita frecareii capului femural in bazin, am si o hernie de disc L5 S1..i-au Tramadol ca si medicament, dar chiar si asa durerile(ca si cum ar intra un spiral in os,ma arde,imi trosneste soldul de parca s-ar rupe in momentul ala,imi intepeneste uneori piciorul drept noaptea in somn,se blocheaza, intepaturi ca de ace,etc) sunt uneori insuportabile, ele se localizeaza la nivelul soldului, coloanei si piciorului, repet, avand si aceasta hernie durerile devin din ce in ce mai mari, sa nu mai spun ca mobilitatea este mult redusa..Mentionez ca am fost de cateva ori la Techirghiol, mari progrese nu am facut,m-am simtit bine cateva saptamani si porma de la inceput.Intrebarea mea este, sa fac aceasta operatie de protezare a soldului cat mai repede?..si cu hernia ce fac, are vreo influenta asupra operatiei?..exista riscuri,si daca da care sunt acelea?!
    Va multumesc!

    1. Daca durerile la nivelul soldului au devenit puternice si nu raspund la tratament conservator atunci trebuie protezat, ulterior o sa luati o decizie si in privinta herniei de disc.Atata timp cat nu mergeti corect durerile de coloana se vor intensifica.

    2. salut ,vreau sa te intreb daca te-ai operat ,si cum te simti ? si eu am aceasi problema si nu stiu ce sa fac . mersi

  2. O terapie complexa manuala ar ajuta foarte mult.Am vazut multe cazuri recuperate cu succes.Post operatori sau post accident rutier.

 4. buna ziua ! am 54 de ani si o coxartroza de la nastere care o simt de 3-4 ani si se accentuiaza pe zi ce trece.datorita durerilor ce merg pe traiectul nervului pana in josul piciorului,mersul este deformat si imi afecteaza si coloana unde simt deja dureri !
  ma intreb daca se merita sa fac acest implant de sold !ce ma sfatuiti ?numai bine !

  1. Categoric merita. Mersul deformat pe care probabil il aveti va duce in timp la suprasolicitarea soldului sanatos precum si a coloanei vertebrale.

 5. Buna ziua,

  Ma numesc Alexandra si va scriu acest mesaj pentru mama mea. Are 46 de ani si de 15 ani sufera de coxartroza bilaterla. Pe durata aceastei perioade a luat diverse medicamente pentru calmarea durerilor care, in prezent sunt insuportablie.
  As dori sa stiu care este pretul unei interventii chirurgicale, cam care sunt riscurile acestei interventi si care este perioada de recuperare si care sunt restrictiile post-operatorii?

  Va multumesc pentru timpul acordat si va urez o saptamana excelenta.

  Alexandra Vlad

  1. V am raspuns pe mailul Dvs.

 6. Buna ziua! Am 24 de ani și curând am fost diagnosticat cu o necroză de cap femural drept. Sunt inginer silvic și merg foarte mult pe jos prin pădure. Șoldul mă doare foarte tare și cred că ar trebuii să mă operez. Vreau să vă intreb ce tip de proteză mi ati recomanda tinând cont de varta mea si de activitatea in care profesez, recomandati o anume clinică pentru operatie?
  Va multumesc!!

  1. Ar trebuie sa vedem exact stadiul necrozei de cap femural, daca este indicata protezarea.Va astept cu datele de contact pe adresa de mail rascumi@yahoo.com.

 7. Buna ziua! Bunica mea a facut acum 4 ani o operatie de protezare a soldului. Acum 5 zile a cazut chiar pe partea operata, am mers la UPU am facut radiografie si mi s-a spus ca nu s-a deplasat nimic, ni s-a recomandat sa stea in pat 1 saptamana si sa ia algocalmin. Intrebarea mea ar fi> e normal sa o mai doara dupa 5 zile, spune ca nu poate sa se lase pe piciorul respectiv, precizez ca sufera si de reumatism. Multumesc.

  1. Contuzia soldului operat poate sa genereze durere 2-3 saptamani dupa cazatura.Daca durerea persista dupa aceasta perioada atunci e bine sa repetam radiografia sau poate o tomografie computerizata.

 8. Va salut
  Un virstnic (70+) din Recas (Timis), ar dori sa stie unde este recomandat sa faca o protezare a soldului si ce costuri implica (fara asigurare si cu asigurare-ambele variante).
  Ati putea sa imi indicati unde gasesc aceste informatii sau poate imi puteti da o sugestie?
  Multumesc

  1. O sa va transmit datele pe mail.

 9. Buna ziua!am 49 ani si sufar de coxartroza bilaterala,iar piciorul stang este mai scurt cu 6 cm.Initial, am avut luxatie congenitala de sold(stang),la 14 ani am fost operata la Suceava si de atunci piciorul stang nu a mai crescut normal,acum ma doare soldul iar miscarile imi sunt tot mai limitate.Credeti ca o proteza m-ar ajuta?Cat costa si unde se poate face operatia?Va multumesc anticipat pt raspuns!

  1. Cred ca suferiti de o artroza a soldului ( coxartroza) pe fondul unei displazii de sold.Va astept in cadrul Spitalului Medicover in vederea efectuarii unor investigatii si analiza oportunitatii unei interventii chirurgicale.

 10. SERBAN GABRIELA-MARIA

  Buna seara,as dori sa stiu daca se poate cat costa o proteza de sold(bunica mea 72ani,a avut o proteza de sold cimentata infectata),i s-a scos,in timpul operatiei de decimentare i s-a fisurat femurul in 4locuriA avut un fixator extern 6luni.Are un spacer de 1an si acum trebuie sa i se faca revizia,am inteles de la dl dr ca proteza este peste 2500euro ,ea nefiind sub nici o forma decontata de casa de asigurari.

  1. Exista mai multe tipuri de proteza de sold de revizie, ca sa va pot da un raspuns concret ar trebui sa stiu de ce are nevoie,pentru asta ar trebui sa vad si eu o parte din investigatii.

 11. Buna ziua, mama mea va efectua o operatie de protezare de sold, varsta fiind de 71 de ani, am inteles ca proteza ar fi una cimentata. Din informatiile citite stiu ca spitalizarea este intre 7 si 10 zile, timp in care se-ncepe si recuperarea; intrebarea mea este daca continuarea recuperarii pana la mobilitatea maxima se poate face in spital sau numai la domiciliu? Multumesc.

  1. Spitalizarea este de 3 zile,timp in care incepe si recuperarea, insa recuperarea este de durata nu cred ca ar fii indicat sa o tineti atat de mult in spital.Exista kinetoterapeuti care fac terapie la domiciliu

 12. Buna seara am o intrebare daca ma puteti ajuta mama mea in varsta de 72 de ani are nevoie de proteza la soldul drept in urma coxatrozei numai poate merge are dureri insuportabile si nici un medicament nu o mai ajuta as vrea sa stiu unde se poate opera si cat ar fi costurile operatiei si a protezei din cate am auzit poate deconta casa de pensii.Astept un raspuns ,va multumesc frumos .

  1. Va astept la o consultatie impreuna cu radiografiile de bazin pe care le aveti,pentru a evalua ce tip de proteza necesita si in functie de asta putem estima un cost.

  2. soțiea în vîrstă de 75 ani – are nevoie de proteză – în urna coxatrozei la ambile șolduri – și I se recomandă operație , unde să se prezinte pentru intervenție partial subvenționată – este din constanța .

   1. In orice spital cu sectie de ortopedie.Daca doriti sa ma ma ocup de dansa puteti sa ma apelati la numarul de telefon din Contact

 13. bunica mea are coxartroză, are 80 de ani si este supraponderala. ii trebuie proteza cimentata dar de 2 luni nu au primit in spital proteze, cat costa una si de unde?
  merci

  1. pretul protezelor variaza de la firma la firma dar este important de stiut daca bunicii ii trebuie proteza standard sau alt tip…

 14. Buna seara,in urma cu 4 ani am facut artroplastie bilaterala totala de sold.Protezele sunt de la Biotechnic,ceramica-ceramica,operatiile sunt foarte reusite,membre egale,fara dureri dupa operatii,am doar o intrebare,pot sa fac RMN?

  1. Da puteti face RMN singurul inconvenient este ca daca doriti explorarea pelvisului imaginile pot fi ecranate.

 15. Buna seara,
  Ma numesc Butnaru Constantin sunt din judetul Iasi,si va retin atentia cu;
  Pe scurt despre ce este vorba:
  -in septembrie 2010am avut un accident rutier in urma caruia am suferit o fractura de bazin cu luxatie de sold si pareza nerv sciatic extern si am stat 270 zile in CM,am sperat sa fac o operatie de protezare sold dar la Spitalul de recuperare Iasi dupa mai multe vizite mi s-a spus ca este un caz complicat si D-nul Dr.Botez m-a trimis sa incerc la o colega de a dumnealui la Spitalul Floreasca,unde Dna Dr.Olivera Lupescu a zis ca se baga sa opereze desi este dificil dar proteza ce va trebui folosita nu se deconteaza de CNAS si m-a pus in legatura cu compania Zimmer Romania reprezentata de Compania Medical Technologies International SRL (MTI) care mi-a trimis o factura proforma iar valoarea acesteia este de aproape 21500 lei suma pe care nu o am.
  Rugamintea mea este sa-mi dati un sfat ce pot face ca sa pot beneficia si eu de programul national de endoprotezare.

  1. Luati legatura cu DR Stoica de la Spitalul Foisorul de Foc din Bucuresti, dansul este implicat in programul national de protezare.

 16. Cat trebuie dat la medicul care opereaza,cat anestezistului,cat medicului de salon,care a facut internarea intr-un spital de stat.

  1. Lucrez la un spital privat asa ca nu va pot raspunde la aceasta intrebare.

  2. Ma ingrozesc aceste intrebari gen cat se da la doctor, asistenta,portar etc.Numai la noi in tara exista porcaria asta… ce ar fi sa nu mai dati.

   1. Da ai dreptate avem o tara bogata de 25 de ani se fura si tot mai este😁

 17. Vartolomei Constantin

  Bună ziua! Am 43 de ani și am o problemă la şold de la naștere, o coxartroza care a inceput sa ma doara de 5-6 ani si se accentuiaza pe zi ce trece. Durerile se lasa in josul piciorului. Mersul este deformat, ma dor genunchii si au inceput dureri la coloana. Ma intreb daca se merita sa fac aceasta operatie cu implant de proteza. Cât costa proteza? Va rog sa-mi raspundeti cat mai repede, va multumesc !

  1. Din simptomele pe care le aveti pare ca interventia chirurgicala este necesara.Pretul protezelor variaza in functie de firma de la care le achizitionam.Va astept cu toata documentatia pentru a stabili impreuna o conduita terapeutica adecvata.

 18. am 36 de ani am fost operata acum 10 ani de coxartroza secundara pe luxatie congenitala de sold in urma careia am ramas cu diferenta de 3,5 cm la picior din cauza schiopatatului ma doare coloana ,piciorul nu ma doare . credeti ca protezarea piciorului mi-ar egala picioarele si ar fi o solutie pt coloana

  1. va trebuie un talonet care sa egalizeze lungimea membrelor si atunci problem de coloana se vor ameliora

 19. Buna ziua,am coxartroza cap femoral de 1 an de zile.Din octombrie nu reusesc sa ma operez.Sunt tot amanat pe la spitale,poate din cauza ca am nefrita cronica?Va rog daca imi puteti spune de riscurile operatiei si cum ii spune in engleza protezei sold,cap femoral necimentata sa o pot cauta in strainatate.Mentionez ca am 47 de ani.Multumesc!

  1. Pe langa riscurile generale legate de afectiunea pe care o aveti exista si riscuri de diseminare a infectiei la nivelul implantului protetic. In engleza interventia se numeste TOTAL HIP ARTHROPLASTY.

 20. am40ani am fost operata de proteza de sold stng in urma interventiei am ramas cu soldul operat mai lung.este posibil sa se mai scurteze?

  1. Depinde de tipul protezei,uneori implantul femural poate sa mai coboare in canalul femoral cam cu 1 cm.

 21. Buna ziua,
  Ma numesc Nita Paul, am 54 ani,1,80m,115kg, sunt hipertensiv(tensiunea arteriala este tinuta sub control cu medicatia pe care mi-o administrez)si am fost diagnosticat cu coxartroza bilaterala. In ultima perioada durerile sunt din ce in ce mai accentuate chiar si in timpul noptii, activitatile de zi cu zi greu de realizat.
  As dori sa stiu daca la o clinica privata, proteza poate fi achizitionata prin CAS, care este costul unei interventii chirurgicale si ce tip de anestezie.
  Va multumesc pentru timpul acordat.

 22. mama are 53 de ani si sufera de coxatroza.a luat medicamente si durerile sunt din ce in ce mai mari.in cazul unei operatii care ar fi costurile si care sunt riscurile?va mai putea avea o viata normala? va multumesc anticipat si astept raspunsul dvs.

 23. As dori sa mi se faca protezarea ambelor solduri,
  Care sunt riscurile?

  1. In primul rand operatiile trebuiesc facute la minimum 6 luni distanta una de alta.Legat de riscuri as mentiona: luxarea protezei,infectia in rest sunt riscurile clasice care pot aparea la orice alta interventie chirurgicala.

 24. Vă mulțumesc pentru acest articol, pe care-l apreciez ca fiind cel mai bun dintre cele pe care le-am citit/găsit pe net. În 2004, la interval de 6 luni, am primit două proteze coxofemurale totale. Dacă până atunci, timp de cinci ani, am îndurat coxartroza, ajungând abia să mă mai mișc, în ciuda medicației și tratamentelor încercate, de atunci mă consider un om absolut normal. Nici mie nu-mi vine să cred uneori că am două proteze coxofemurale. Am 56 de ani.

  1. Multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca protezele v au ajutat.

  2. Buna ziua,

   Ce proteze ati folosit ?
   Am 44 de ani si coxartroza bilaterala dupa tratament cu corticoizi timp de 2 ani.
   Durerile la cat timp trebuie sa se opreasca dupa protezare inclusiv cele cauzate de operatie ?
   Nu stiu unde sa ma operez stat sau privat.

 25. Am 50 de ani, coxartroza sold drept, ca urmare a unei luxatii congenitale, o scurtare a piciorului drept de circa 3 cm. Port o taloneta de circa 0,5 cm, pentru una mai inalta cred ca ar fi nevoie de adaptarea incaltamintei. Anul acesta, din cauza durerii, dar mai ales din cauza reducerii drastice a distantelor pe care mai pot merge pe jos – sub 1 km – am decis ca este momentul protezarii. Va adresez rugamintea de a-mi transmite pe mail care sunt costurile, estimative, desigur, poate cu precizarea costurilor pe variante de proteza, ale interventiei efectuate in clinica in careva desfasurati activitatea, deoarece si eu si familia inclinam catre aceasta optiune.
  Va multumesc!

 26. Mama mea are coxartroza bilaterala. De aproape o jumatate de an se chinuie sa slabeasca,dar nu mai poate.Merge aplecata,are dureri insuportabile,se aude si un zgomot de trosnit al articulatiei,in special pe partea stanga,calmantele nu o mai ajuta. Va rog sa-mi spuneti daca poate beneficia de programul de endoprotezare si la cat se ridica costul total al interventiei plus recuperarea.
  Va multumesc!

  1. Poate beneficia de o proteza la spital de stat prin programul national de endoprotezare,dar in prealabil trebuie efctuate cateva investigatii (radiografie,RMN)

 27. Am 51 ani si am coxartroza bilaterala .Doresc protezare cu o proteza de sold – OXINIUM .
  Se poate efectua aceasta operatie intr-un spital de stat ?
  Casa de Asigurari suporta ceva din pretul protezei ?
  Doresc parerea dumneavoastra despre acest tip de proteza ?

  1. Sunt proteza bune care sunt pot fi ahizitionate la un spital de stat prin programul national de protezare

 28. Buna ziua,
  am 37 de ani si mi s-a recomandat proteza la sold, de catre medicul specialist. Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac pentru a beneficia de proteza deconta de cas, care sunt pasii de urmat pentru obtinerea acesteia si cam in cat timp se obtine.
  Multumesc mult.

  1. Sa va adresati unui spital de stat care are programul national de endoprotezare, ca durata de timp mi e greu sa va dau un raspuns.

 29. Sunt operat de 2o ani cu proteza intermediara Moore. Am avut noroc ca bazinul nu prezenta probleme cu toate ca diagnosticul era : Necroza aseptica de cap femural. Apoi mai conteaza si : Cine te opereaza Cum te opereaza Tipul de proteza Am avut marele noroc in 1994, cand m-am operat, de o proteza americana, din ajutoarele primite de statul roman si care NU se compara cu cele de acum. Apoi profesionismul d-ului doctor Noveanu de la Spitalulu Foisor a facut totul, nu am avut si nu am probleme cu proteza. Respect recomandarile facute de acesta : Nu incrucisez picioarele, dorm de 20 ani cu o perna intre picioare si cand ma deplasez la un drum mai lung folosesc un baston si in acest fel PROTEJEZ proteza. Si acum ii multumesc doctorului ca m-a operat si nu uit sa-i dau telefon pentru ca m-a facut din nou OM. Recomand celor care citesc acest site sa nu uite niciodata ca cel care te-a facut sa poti merge din nou, are nevoie nu de daruri si de alte foloase, ci de un MULTUMEASC, DIN SUFLET. Acesta este respectul pe care trebuie sa-l acordam unei categorii de oameni care fac totul, in conditii de multe ori eroice, pentru ca noi sa fim din nou sanatosi. Va multumesc domnule doctor pentru site-ul dumneavoastra in care le raspundeti, cu atata competenta, la niste oameni cu mari nevoi. Va multumesc ca existati. Cu stima Tony Popescu

 30. Am 46 deani si sufar din copilarie de coxartroza bilaterala.
  Tot mai des si mai repede ca in trecut, mi se limiteaza mobilitatea la mers, recuperarea dupa un efort pare mai greoaie, iar mersul, deformat si insotit de dureri la incercarea mea de corectie … cred ca ma apropiu de necesitatea unei interventii de protezare. Sint totusi un om activ iar recuperarea de 3-6 luni ma cam incurca … ref la serviciu. Credeti ca medicatia (supl alimentare gen Movial plus …) ajuta?
  In cazul in care se impune protezarea, dati-mi va rog citeva detalii ref la preturile acestora si avantajele lor eventual, respecti pretul operatiei
  Multumesc anticipat

  1. Suplimentele alimentare au o efiecenta destul de redusa,preturile interventiei chirurgicale variaza in functie de tipul de proteza necesara.

 31. Buna ziua,
  Am 29 de ani si am fost diagnosticata in urma cu 6 ani cu coxatroza sold stang in urma unei luxatii congenitale .doresc sa aflu ce presupune protezare decontata prin Cas si daca poate sa afecteze cu ceva ,o eventuala sarcina.Deasemenea va rog sa-mi scrieti costul protezarii contracost.va multumesc

  1. Datorita varstei ar fi indicat sa amanati proteza in limita tolerantei la durere.Pentru o proteza prin CNAS trebuie sa va adresati unui spital care este implicat in programul national de endoprotezare.In cazul Dvs este recomandata nasterea prin cezariana.

 32. Buna ziua,

  Mama mea are dureri insuportabile in zona soldului si mai nou a facut si apa la genunchi.V as ruga sa imi comunicati cat costa operatia de inlocuire a soldului si ce tip de proteza folositi.Mentionez ca a fost diabetica si ca este hipertensiva.
  Multumesc,
  Cornel Ciuca

  1. Pentru a va raspunde la intrebarea legata de pret ar fi necesar sa stiu ce varsta are mama dvs,ce fel de artroza este,daca sufera si de alte afectiuni cronice.Va astept la o consultatie sau sa mi trimiteti investigatiile pe adresa de mail rascumi@yahoo.com

 33. Sotul meu sufera de dureri in regiunea bazinului si a genunchiului sting,si in urma analizelor medicii au constatat ca are nevoie de o proteza de sold,are virsta de 27 de ani,suntem din Republica Moldova,si avem nevoie de o consultatie la dumneavoastra,rezultatele analizelor le avem pe CD

  1. Imi puteti trimite CD ul pe adresa de mail rascumi@yahoo.com

 34. spunetine va rog cum putem lua legatura cu dumneavoastra ca sa ne programam pentru o consultatie?

  1. Aveti pe site datele de contact.

 35. Am o luxație congenitala de sold drept. La vârsta de 17 ani am fost operata la soldul stâng (din greseala) dar nu m-a afectat cu nimic… aveam diferența de 4.5 cm. M-Am operat anul trecut cu metoda lui ilizarov și am rezolvat diferența de lungime. Problema e ca încă se mai observa la mers din cauza soldului. Am fost la spitalul floreasca și mi-au spus ca mă costa 5000 euro o mini proteza de sold dar ca nu îmi garantează 100% ca o sa merg normal. Durerile nu sunt accentuate (foarte putin) probabil și din cauza vârstei, am 24 ani. De asemenea, am consultat un doctor din alta tara și mi-a spus ca nu este recomandata proteza de sold. As vrea sa știu dacă se poate face ceva sa merg normal, o proteza de sold sau o blocare a soldului deoarece când merg îl simt Cum „se misca”. Mulțumesc!

  1. Pentru un raspuns pertinent as vrea sa va examinez soldul ,pentru a ma lamuri ce intelegeti prin mobilitate exagerata

 36. Hello,

  Sorry for posting in english, which orthopedist would you recommand in constanta if any good ones if not in Bucharest

  1. I have consultation in Bucharest.

 37. Buna ziua, bunica mea in varsta de 86 ani a facut o operatie de sold in urma cu 10 sapamani si are o proteza cimentata. Merge fara cadru distante scurte prin casa si conform conultatiei si radiografilor dupa 6 saptamani de la operatie totul este ok. Face si kinetoterapie acasa o data pe septamana cu un specialist. Problema este care dureri si dupa catva pasi incepe sa schiopateze. Nu stiu daca este normal sau trebuie dusa la spital la un control. Daca este normal in cat timp durerea dispare. Va multumesc anticipat!

  1. Durerile pot persista cateva luni postoperator.Va recomand continuarea kinetoterapiei si daca durerile persista trebuie facute radiografii de control si eventual analize de sange.

 38. b.z.
  sunt din constanta
  mama este in varsta de 80 ani
  pensionara cu pensie de urmas 150 lei in urma deces sot
  vaduva de la 39 ani
  tensiune 14-15 cu tratament (fara probleme cardiace)
  fara alte complicatii de sanatate
  nu sufera de osteoporoza
  operatie colicist,apendicita ,cataracta os.
  fire dinamica

  am mers cu mama la spitalul urgenta constanta dupa o cazatura banala pe trotuar in ziua de miercuri 03.12.2015 orele 16.30.
  diagnosticul primit a fost fractura de col femural, urmand a fi internata pentru interventie chirurgicala implant proteza de sold.
  necunoscand conditiile actuale, am luat legatura cu dr enescu de la spitalul port (fost sef clinica ortopedie spital judetean constanta).
  i-am explicat ca doresc internarea in spitalul din port deoarece nu am incredere in conditiile din spitalul judetean (cunoscute de mine, din anii anteriori).
  dl dr enescu a acceptat transferul ,fapt pentru care am semnat refuzul internarii, plecand cu mama spre spitalul din port unde am internat-o.
  a doua zi, i-am aratat domnului dr enescu copia de pe foaia de observatie cu toate radiografiile si analizele facute.
  s-au facut din nou analize si radiografii (contra cost), tratamentul fiind cumaprat de mine (inclusiv seringi, perfuzoare,branule…).
  dl dr enescu m-a invitat la o discutie, spunindu-mi cat o sa ma coste operatia, ce proteza este recomandata,ajungand la sume f mari.
  am fost de acord in urma discutiilor in familie,insa am avut neplacuta surpriza sa aflu ca nu garanteaza pentru conditiile din sala de operatie a spitalului din port , sugerandu-mi sa merg la clinica particulara ” medstar 2000 ” ,unde domnia sa colaboreaza.
  in cele din urma, am acceptat si aceasta varianta ,urmand sa aduc trimitere de la medicul de familie, cuponul de pensie, cardul de sanatate ,exact ca si cum o internez prima data.
  in ziua de luni 8 dec. 2015 orele 14.00 am transferat-o pe mama din spitalul din port la spitalul particular „medstar2000”
  urmand ca in ziua de miercuri 11 dec. 2016 sa fie operata
  aici am fost informata ca voi plati cazare 2 zile suma de 600 lei.
  a doua zi, mama a primit vizita dl dr anestezist Gherghina. acesta mi-a comunicat ca nu garanteaza anestezia din cauza ca sala de operatie respectiv sala de reanimare nu este dotata corespunzator pentru operatii dificile. in timpul discutieie a intrat in salon dr .enescu. care , dupa cele auzite m-a invitat la o discutie spunindu-mi ca acest dr anestezist a fost certat de catre patronul clinicii , ca o sa vina cu un alt dr anestezist . la cateva ore mai tarziu a aparut alt medic anestezist care nu a garantat invocand aceleasi motive.
  seara tarziu, am analizat problema si am luat hotararea de a pleca la spitalul de urgenta unde conditiile sunt extraordinar de bune, sectia fiind renovata , medici foarte buni …
  l-am anuntat pe dl dr enescu de decizia luata urmand ca in ziua urmatoare miercuri 12 dec.2015 dimineata ,sa o transfer pe mama.
  prezentandu-ma la clinica si cerand transferul, am fost instiintata ca trebuie sa platesc 1600 spitalizare si analize plus 150 masina de salvare.
  am platit suma respectiva imediat ,deoarece nu permiteau transferul. nu am primit bon fiscal . doar o bucata de hartie pe care scria cost analize, bloc sange, cazare …
  fiind intr-o perioada urgnta am plecat urmand ca sa revin pentru explicatii.
  ajunsa la spitalul de urgenta mama a fost dusa imediat in salon unde a primit ingrijiri excelente din partea medicilor si a asistentelor .
  conditii foarte bune. sectia fiind dotata cu tot necesarul .personalul medical de elita. o sectie minunata conform standarului european.
  aici, mama a primit ingrijiri excelente urmand ca peste 2 zile ( vineri 14 dec.2016 ) sa fie operata.
  operatia a decurs foarte bine.
  doresc sa stiu
  de ce dl dr enescu nu mi-a spus de conditiile excelente ale spitalului de urgenta indrumandu-ma spre a cheltui sume colosale ?
  de ce s-au facut din nou analizele ? acestea fiind facute in spitalul din port la cererea domniei sale (analize si radiografii pe care le-am platit) mentionez ca analizele radiografiile si diagnosticul au fost facute si la spitalul de urgenta
  este corect ceea ce s-a intamplat ?
  unde s-a folosit trimiterea de la medicul de familie, cardul de sanatate, cuponul de pensie 150 lei,pentru ce s-au repetat analizele facute i spitalul de urgenta ? nu considerati ca, se cam bate joc de soarta unor pacienti?

  multumesc

 39. Buna ziua si Craciun fericit!
  Ajutati-m ava rog cu o indrumare si cu o recomandare pentru urmatoarea situatie: Mama mea in varsta de 70 de ani a fost operata de coxartroza in feb.2013 si dupa aproape 18 luni s-a infectat proteza si a fost operata din nou pe 16 noiembrie 2015. I-a fost scoasa proteza infectata si acum e la pat(acasa) asteptand sa se vindece. Conform Dl Doctor care a operato, ar avea nevoie de o proteza de revizie dar si de o grefa de os. Va rog sa-mi spuneti cat ar trebui sa mai stea la pat, si in ce ar consta noua interventie si ce costuri ar implica. Va multumesc tare mult. Avem un CD cu ceva investigatii facute cu un an in urma si radigrafiile recente facute inainte de interventie.

  1. Daca nu puteti ajunge la o consultatie va rog sa mi trimite ti analizele de sange si investigatiile facute la adresa de mail : rascumi@yahoo.com

 40. Buna ziua ,tatal meu are 65ani si a fost diacnosticat cu coxatroza bilatrala stinga pina in prezent a luat tot felul de calmante ;unguente;antibiotic…dar in zadar acum nu isi mai face nimic efectul…am mers cu el la un dr ortoped din craiova
  si ne-a -zis ca exista 2 variante:1 cu o injectie care se numeste hialuron(lichid uleios) si poate dura intre 1si 3ani si daca este cazul poate sa o mai repete. Si cea dea 2 varianta operatie cu o proteza,si va rog frumos sa ma ajutati la o decizie-dintre cele doua :care ar fi cu folos si de lunga durata .Va multumesc!

  1. Daca coxartroza este avansata, infiltratiile cu ac. hialuronic nu mai ajuta, indicatia fiind de proteza de sold.

 41. Buna ziua, bunica mea in varsta de 87 de ani a suferit o cazatura in casa in timp ce se chinuia sa isi aseze un pres pe jos. In urma cazaturii a suferit o durere in partea inghinala si nu a mai putut sa mearga nici sa flexeze piciorul stang, am mers la medicul si ne-a spus ca este dislocat femurul, femur ce a fost pus la loc fara interventie chirurgicala. In prima zi dupa manevra de pozitionarea a femurului nu au fost dureri insa in a 2a zi au aparut durerile. Pate sa isi flexeze piciorul insa nu are stabilitatea in mers, mentionez ca sunt 10 zile de la incident. Sunt normale durerile, care e este perioada de recuperarea cu aproximatie? Are voie sa mearga sustinuta in perioada de recuperare. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  1. Putin probabil la varsta dansei sa fie doar o luxatie( tinand cont de osteoporoza posibila).Va recomand efectuarea unui computer tomograf pentru a lamuri daca exista si o fractura.

 42. Buna ziua,

  Mamei mele in vista de 73 de ani din Bucuresti i s-a recomandat sa faca o operatie de protezare a soldului. As dori mai multe informatii cu privire la costul operatie, tip de proteza (fara asigurare si cu asigurare-ambele variante). VA multmesc.

  1. Costul operatiei variaza in functie de tipul protezei si firma de la care o achizitionati.Va astept la consult impreuna cu investigatiile facute!

 43. Am nevoie de ajutorul dvs, pentru o proteza de sold drept, va rog sa-mi spuneti cum pot sa iau legatura cu dvs. Sincere multumiri.

 44. Am o intrebare la dvs.mama mea a suferit de curand( 10 zile) o atroplastie totala de sold cu proteza necimentata Lepine.pana in prezent nu a avut deloc dureri iar procesul de recuperare decurge excelent.mama mea e in varsta de 66 ani.intrebarea mea este ce.mi puteti spune despre calitataea acrestei proteze lepine.am cautat pe net dar nu am gasit prea multe.va multumesc anticipat

  1. Este o proteza buna, cred ca o sa fie multumita de ea.

 45. va rog sa ma ajutati daca se poate.sotul meu are coxactroza de sold si are nevoie de proteza dar problema cea mai grava este ca are psoriazis pustulos cu destule eruptii ,se poate opera?nu stim incotro sa o luam .va multumesc

  1. Daca nu exista leziuni psoriazice in zona soldului( acolo unde va fi incizia pentru proteza) , interventia ar fi posibila.

 46. Buna ziua,

  Am 39 de ani si m-am născut cu luxație congenitală de Șold .sm fost operata la ambele picioare si din nefericire am rămas cu o scurtimea de 5cm la piciorul stâng .

  Vreau sa știu dacă se poate face ceva sa am ambele picioare egale .

  Mulțumesc ,

  1. Pana la interventia chirurgicala de schimbare a protezelor, cand se pot egaliza membrele ca lungime, va sfatuiesc sa folositi talonete corectoare .

 47. Buna ziua ! Am 57 ani si cam de un an ma doare foarte tare soldul stang . Medicii din Galati mi-au zis ca am osteonecroza cap femural si mi-au recomandat protezare. Problema e ca pe RMN-urile facute apar oarece probleme si la coloana in zona lombara -sacrala si de asemenea am si o hernie inghinala recidivata ( tot pe partea stanga) . Rugamintea mea este ca , in urma unei consultatii , sa stabilim prioritatea interventiilor si costul acestora .
  Multumesc

  1. Am consultatii si la Clinica WEST Clinique Braila, va rog sa contactaci call center-ul pentru o programare la care as vrea sa veniti cu toate investiigatiile facute.

 48. Mama mea in varsta de 81 de ani are o proteza cimentata de sold de 15 ani.Acum are niste durere groaznice.In urma unor radiografii medicul ne-a spus ca s- a macinat cimentul si s-a creat loc.Poate face infectie? Ce putem face?

  1. Nu poate sa faca infectie, este vorba despre deteriorarea montajului.Cel mai probabil este necesara revizia de proteza ( inlocuirea protezei deteriorate).

 49. Bună ziua, am 34 de ani si in urma cu aproximativ două luni in urma unei delegatii unde am mers mai mult pe jos,eu fiind de regula sedentară, am căpătat o durere mare la soldul drept.
  pentru ca durerea reapărea la mers pe jos distante scurte sau alergat cateva zeci de metri,am facut un rmn de bazin si a reiesit ca am
  leziune labrala dr.transversala cu pseudochist intralabral de 3/4 mm,
  infliltrare edematoasa la nivelul insertiilor musculare de pe marele trohanter bilateral,mai imp pe dreapta entezita,
  microchiste subcorticale la nivelul acetabulului drept avand comunicare cu cavitatea sinviala,aspect compatibil cu chiste ganglionare?/diverticuli sinoviali, absenta osteofite marginale, maduva osoasa cu semnal cu intensitate normală,

  1. Capete femurale si acetabule cu forma normală, capul femural fiind bine acoperit de marginile acetabulare, spatii articulare cu grosime normală, suprafete articulare netede si congruente.
   Mi s-a recomandat brusc si fara explicatii artroplastia de sold la medici ortopezi specializati pe sold.
   Intrebarile mele referitoare la urgenta si necesitatea operatorilor,ce este cu acele chisturi, ce fel de chisturi, de ce au aparut, sunt necesare si alte investigatii, ce riscuri sunt daca nu ma operez, ce alte tratamente exista ca alternativa, au primit răspunsul „mergeti la alti ortopezi specializati pe artroscopie sold,va vor raspunde ei la aceste intrebari”. Imi puteti va rog mult raspunde dvs.la acestea, eventual ce alte lucruri ar mai trebui sa stiu/ sa evit avand aceasta afectiune?
   Va multumesc din suflet!
   Puteti sa imi răspundeti dvs

  2. Leziunea labrala are indicatie de artroscopie a soldului, altfel,in timp poate duce la deteriorarea acestuia.Daca leziunea este mica simptomatologia se remite dupa o perioada de recuperare medicala si riscurile deteriorarii soldului sunt minime.Va recomand o perioada de 1 luna 1/2 de recuperare.

 50. Va Salut.
  Va rog sa ma ajutati cu cateva infotmatii cu provire la: mama mea 70 de ani a fost operata de coxartroza acum 4 ani. In noiembrie 2015 s- a infectat proteza si a fost operata din Nou scoasa proteza si acum e la pat de atunci. Dr care operat-o, ne-a spus ca trebuie si grefa de is pt reprotezare. Au trdcut aproape 6 luni si tot nu am primit nicio lamurire Clara de la dr. Unde cand si cat va Costa noua interventie. Am facut analize la sange si valoarea VSH este Putin made 40. Ma puteti ajuta cu in sfat unde sa mergem sa ne lamurim? Multumesc

  1. In principiu ar fi bina sa pastrati legatura cu medicul care a facut operatia.Dupa asanarea infectiei trebuie reintervenit chirurgical.

 51. am fost operata in 2014 la piciorul stg.si am implantata o proteza de sold.m-am simtit foarte bine pana ieri cand mi-au aparut dureri in anumite pozitii.durerea se manifesta ca si cand ceva mi-ar atinge nervul sciatic.in pozitia culcat am dureri mai ales cand doresc sa ridic piciorul pentru a cobora din pat sau cand doresc sa ma intorc de pe o parte pe alta.care poate fi cauza durerii si ce trebuie sa fac ?
  va multumesc.

  1. Pentru inceput va trebuie un tratament antiinflamator.Daca durerea nu se reduce, trebuie efectuata o radiografie si analize de sange.

 52. Buna ziua! La cat timp dupa o artroplastie totala de sold voi putea călători cu avionul?

  1. In mod normal cam in 2-3 luni, zborul crescand riscul de aparitie a trombozelor.

   1. Va multumesc pentru raspunsul promt!!

 53. Tatal meu in varsta de 75 ani are coxatroza bilaterala acentuata pe parte dreapta, dr ortoped i-a recomandat proteza de sold dar el este dignosticat cu LLC RAI stadiu 2. Se poate face operatia sau ce alte recomandari aveti?
  Multumesc!

  1. In principiu da dar pacientul trebuie vazut de medicul anestezist inainte.

 54. Buna ziua.Am fost diagnosticata cu coxartroza bilaterala mai evidentiata pe partea dreapta si in urma unui RMN , hernie de disc L3 L4 ce detremina compresiune radiculara L3 stanga imtraforaminal si extraforaminal.Am facut fizioterapie si gimnastica medicala si ma doare ingrozitor in continuare.Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?

  1. In functie de gradul artrozei se poate incerca o infiltratie intraarticulara cu solutie vascoelastica/cortizon.

   1. Multumesc

 55. Aceste protze totale permit efectuarea ulterioara de analize RMN, de ex.la nivelul coloanei lombare ?

  1. Permit efectuare unui RMN de coloana lombara, cel mult pot artefacta imaginile RMN din imediata apropiere.

 56. Va multumesc pentru promptitudinea raspunsului !

 57. buna ziua am fost diagnosticata ce coxartroza ,nespicificata .Coxartroza secundara dr post displazie luxanta .scolioza toraco lombara mi s a recomandat interventia chirurgicala artroplastie cu proteza tptala de sold necimentata ceramica ceramica ,Examen CT sold drept cu reconstructie .dar la final mi s aspus ca aman cat pot de mult operatia specific durerea o am doar la mers ,urcat de scari etc de ce a spus sa aman operatia cat ar costa o proteza necimentata pt ca dn doctor nu a vrut sa imi spuna a zis ca vb cand ma operez ,oare tr sa mai astept durerile le calmez cu antiinflamatoare

  1. Costurile unuei proteze necimentate variaza in functie de firma , tipul protezei, modelul.Va pot spune ce proteza aveti nevoie daca veniti cu radiografiile facute.

   1. Va rog sa imi lasati adresa unde as putea sa vin pt o consultatie

    1. Gasiti pe site ,la contact, clinicile unde ma gasiti si programul meu de consultatii.

 58. Buna ziua! Tatal meu are 75 de ani si a fost diagnosticat cu coxartroza bilaterala mai evidentiata pe partea dreapta si urmeaza sa faca operatia marti. El a avut un accident vascular in 2000, iar de atunci are si diabet tip II si tensiune arteriala sub tratament. Saptamana trecuta am consultata si un cardiolog care a pus diagnostiul de :HTA STADIUL III RISC FOARTE INALT. CARDIOPATIE HIPERTENSIVA.IM GR.I STARE POST AVC.IC CONGESTIVA.IC NYHA I/II.DZ TIP.II. COXARTROZA. BRONSITA CRONICA.As dori sa va intreb ca e recomandat operatia cu acest diagnostic sau ar trebui sa renuntam? Multumesc anticipat!

  1. Daca medicul anestezist confirma ca afectiunile preexistente nu au un risc ridicat atunci interventia chirurgicala este indicata.

 59. Buna ziua, am varsta de 24 de ani si stiu, de la medicul meu, ca va fi nevoie de protezarea soldului(proteza necimentata stg.) Asta, dupa ce voi pierde din greutate. In momentul de fata fac exercitii fizice pentru a slabi, mersul pe jos, alergare usoara, mersul la sala.. desigur, un efort pe masura aparitiei durerilor si a intensitatii lor. Voi reusi, cu timpul, doar ca am o intrebare: dupa protezare, dupa o perioada de 6 luni- 1 an de ex. in care sa presupunem ca totul decurge normal si luand in calcul spusele medicilor ca un corp tanar se vindeca mai repede. Miscarile pe care le fac acum, din perspectiva de om sanatos, le voi putea face si dupa protezare? Mersul pe jos pe distante lungi, urcarea treptelor(etaj 5-acasa), 12 ore de munca (nu este munca fizica exagerata dar necesita doar statul in picioare o mare parte si deplasari de colo-colo). Voi putea merge la sala? Voi mai putea alerga? Sunt o persoana ambitioasa, rezistenta si puternica, am trecut deja prin 7 interventii chirurgicale la membrele inferioare, doar ca am o anumita teama de aceasta data, fiind iubitor de activitate si avand un loc de munca placut la care nu as putea renunta.

  1. In general dupa protezare , articulatia respectiva va fi la 80-90% din capacitatea unei articulatii normale, asa ca puteti efectua activitati sportive dar fara suprasolicitari.

 60. In romania nu avem normele necesare de a face asemenea operati si sa fie reusite e vai de omu de rand moare cu zile .nu se investeste in spitale ect.🙏

 61. Buna ziua. Am 46 de ani si in urma unei infectii cu stafilococ auriu am ramas fara articulatie la soldul stang(in urma operatiei s-a taiat din capul femural fiind necrozat). Mi s-a recomandat proteza cimentata dar cu anumite riscuri(chiar moarte… asa mi s-a spus). Va rog daca i- mi puteti da o informatie, unde as putea sa fac protezare totala de sold( cimentata) si ce proteza ar fi mai buna cu mai putine riscuri? Va multumesc.

  1. Avand in vedere varsta, se recomanda proteza totala necimentata ceramica ( dar asta depinde de capitalul osos pe care l aveti).Va astept la consultatie impreuna cu investigatiile si analizele efectuate.

 62. buna ziua,mama mea sufera de coxartroza bilaterala si necesita protezare.ati putea sa imi dati un pret estimativ in ceea ce priveste operatia?va multumesc anticipat

  1. Pretul variaza in functie de tipul protezei alese, va astept la consultatie cu ultima radiografie efectuata de mama dvs.

 63. Nu am precizat ca toate analizele au iesit foarte bune, au trecut 9 luni de la operatie si in prezent merg cu ajutorul unui cadru.

 64. Bună ziua, domnule doctor!
  Vă deranjez cu câteva întrebări.
  Bunica are vârsta de 63 de ani,1.64 înălţime şi 67 kg. Momentan are tratament permanent pentru tensiune oscilatorie cu Nebilet, Enap şi Indapamidă (unul din medicamente îl ia doar la nevoie). Are coxartroza (stadiul III), dar şi gonartoză la genunchi, are degetele de la mâini şi picioare malformate, coloana şerpuită şi o durere intensă de umeri.
  Medicul ortoped i-a recomandat operaţie (proteză de şold) ca ultimă soluţie.Din câte am înțeles de la dânsul ar fi o proteză din două aliaje.
  Totodată aş dori să ştiu dacă îmi puteți spune care ar fi costurile unei astfel de operații,dacă poate fi decontată parțial/total prin CAS și aş dori să ştiu care sunt și cele mai bune proteze.
  Vă mulțumesc anticipat!

  1. Costurile variaza in functie de tipul protezei ales.Va astept la consultatie pentru a decide care este tipul de proteza optim

 65. Buna seara mama mea a fost diagnosticata cu coxartroza are 67 de ani am dori să știm ce costuri sunt pentru proteze

  1. Costurile variaza in functie de tipul protezei ales.Va astept la consultatie pentru a decide care este tipul de proteza optim.

 66. buna ziua. tatal meu a fost operat acum 3 luni jumate in urma unui accident de munca la sold unde i s.a pus o proteza totala de sold necimentata cu cap de ceramica (asta stiu din ce mia spus el deoarece s.a intamplat totul in italia). ce vroiam sa va intreb este normal sa mai aiba dureri si acum?? a fost la control unde i s.a facut radiografie si totul este bine…merge normal..conduce…doar ca mai are dureri. de ce??….medici de acolo iau spua k este normal de la muschi…. va multumesc din suflet sper sa ma ajutati ca sa il linistesc pentru ca este speriat.

  1. Recuperarea dupa o interventie de protezarea a soldului se intinde pe o perioada de 6 luni, perioada de timp in care mai pot persista dureri la nivelul articulatiei.

 67. 9Buna dimineata domnule doctor,
  Ma numesc Eugen,am 58 de ani.De cativa ani stiu ca trebuie sa fac operatii de protezare totala la ambele solduri. Soldul drept este mai afectat deoarece capul femural a intrat mai mult in acetabula.Am dureri la mers si uneori in timpul lucrului fiind artist plastic-sculptor(pentru delectare aveti siteul meu mai jos)
  Intrebarea mea este: mai pot profesa sculptura in piatra,lemn,etc…dupa interventia chirurgicala si recuperare,avand in vedere ca trebuie sa ridic si sa manuiesc cel putin un flex de 7 kg.si daca da,cam dupa ce perioada.
  Va rog asprefera raspuns prin e-mail.
  Va multumesc pentru intelegere si informatie.

  1. Dupa recuperarea postoperatorie puteti profesa in continuare dar o sa o faceti fara durere!

 68. Buna ziua. Va rog tare mult daca puteti sa-mi raspundeti la o intrebare.
  Este posibil ca dupa operatia de sold cu proteza necimentata sa ramana piciorul operat mai lung cu 2- 2.5 cm? Sotum meu dupa operatie a ramas cu piciorul operat mai lung cu vreo 2- 2.5 cm si dupa ce am observat ( dupa 10 zile de la operatie) am luat legatura cu medicul care l-a operat si ne-a spus sa nu intram in panica, ca este normal ca piciorul sa ramana mai lung dupa operatie si ca in 3 luni o sa ajunga la lungimea initiala dinaintea operatiei. I-a spus sotului sa mearga cat mai mult si sa-si lase greutatea corpului pe piciorul operat, desi inainte de operatie i-a spus ca 45 de zile nu are voie sa atinga pamantul cu piciorul operat. Credeti ca este bine sa se sprijine in piciorul operat dupa 10-12 zile? O sa ajunga piciorul la lungimea dinaintea operatiei?

  1. Sprijinul pe membrul pelvin operat se poate face mai repede in limita durerii.Si este posibil ca stemul protezei sa se mai infunde in canalul femural si diferenta de lungime intre membre sa scada.

 69. NISULESCU CONSTANTIN

  Buna ziua , stimate domnule doctor,

  Am implantata o proteza necimentata de sold zimmer metabloc.
  Am nevoie sa fac un RMN pentru o afectiune a coloanei vertebrale.
  Este posibila efectuarea RMN cu aceasta proteza implantata?
  Va multumesc anticipat!

  1. In principiu da dar va trebuie pentru imagistica o hartie in acest sens de la medicul la care v ati operat.

 70. Bună ziua! As dori sa știu, din experiența dumneavoastra cât durează timpul de așteptare pt grefe de os. Tatăl meu are nevoie pt ca proteza de sold are o vechime de 12 ani, iar în urma unei căzături proteza a avut de suferit…iar revizia nu a putut fi realizata pt ca este nevoie de grefe de os… Va multumesc frumos! O zi buna

  1. Cred ca in jur de 6 luni

 71. Buna ziua, in urma unei operatii reusite de luxatie congenitala sold stang ( erau cca. 2 cm diferenta intre piciorul afectat si cel sanatos ) acum, dupa 12 ani de la operatie exista o diferenta de cca.3-5 mm intre axa orizontala a celor 2 cotile, practic soldul/piciorul operat este mai lung cu cca. 3-5 mm. Intrebarea mea este daca se merita sa se faca o scurtare (taierea unui disc osos cu fetele perfect paralele ) cu cca 3-5 mm a osului femural in acest fel axa bazinului se va echilibra. Pacientul este un copil in varsta de 14 ani . Au existat operatii asemanatoare, ce grad de risc ulterior prezinta o astfel de interventie? Ce recomandati intre efectuarea operatiei si purtarea unui talonet ajutator? Multumesc anticipat pentru raspuns.

  1. Sinovita are cauze multiple printre care si cele sportive sau reumatice.Fiind vorba despre un copil cel mai probabil ne gandim la o sinovita tranzitorie. Va recomand sa va adresati unui ortoped pediatru

  2. Se poate face astfel de operatii dar va recomand sa va adresati unui ortoped pediatru.

 72. Buna ziua,domnule doctor as dori sa-mi recomandati un spital unde as putea sa fac o operatie de proteza de sold care dupa operatie sa raman in spital pt recuperare(daca s-ar putea in bucuresti)nu spital privat.Am 48 de ani,m-am nascut cu lucsatie congenitala de sold bilaterala operata la5ani.La piciorul drept am si acum o tija metalica.Ma deplasez foarte greu.Proteza o platesc s-au trebuie sa astept cativa ani sa mi se aprobe prin casa de asigurari.

  1. Spitalul Elias

 73. Buna seara si la multi ani!am facut pe 29.12.2016 o radiografie din care reiese :articulatii coxo-femurale:fenomene ceva mai accentuate de osteosleroza subcondrala la nivelul sprancenelor acetabulare raportat la varsta tanara,adica la 37 ani.Specific ca la 28 de ani am fost diagnosticat cu artrita reactiva cu triger enteral.Lucrez in constructii(pe santier).Va rog sa imi spuneti daca aceasta boala este grava si daca este vindecabila si ce pasi trebuie sa urmez?Va multumesc.

  1. Este vorba despre o uzare mai mare a articulatiilor soldului.In primul rand trebuie sa va lamuriti daca aceasta artrita mai este activa. Ca masuri de incetinire a degradarii soldurilor trebuie sa evitati suprasolicitarea,ingrasarea si putem face infiltratii cu ac hialuronic/PRP.

 74. Buna seara,sufar de coxartroza si la picorul drept am deja proteza (operatie facuta in Italia)din 2014,atunci ar fi trebuit sa fie operat si piciorul stang,dar doctorii au decis sa mai asteptam.Acum m-am intors in tara si de o saptamana sunt tintuit la pat.As dori sa stiu la Iasi un doctor bun si costurile aferente operatiei

  1. Nu cunosc colegii ortopezi din Iasi ca sa va pot face o recomandare, iar costurile variaza destul de mult in functie de tipul protezei pe care o dorim.

 75. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa compensez proteza de sold totala? Mentionez ca operatia a fost facuta la o clinica privata, am factura de achizitie a protezei pe componente de la un furnizor eligibil si sunt asigurat al casei de asig de sanatate a militarilor. Multumesc

  1. Nu stiu sa va raspund la aceasta intrebare, va puteti adresa direct la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

 76. buna ziua,

  logodnicul meu a suferit o fractura de col femural si trebuie sa faca o protezare a soldului,mentionez ca are 38 ani sisufera si de pancreatita in remisie..care sunt riscurile…de cate ori se schimba proteza intr-o viata ?

  1. Riscurile sunt cele generale unei interventii chirurgicale( sangerari,infectii…),daca pacientul este echilibrat hemodinamic atunci se poate realiza interventia.Este posibil sa fie nevoie de inca o interventie ( revizia de proteza)

 77. Mii de multumiri dlui dr RASCU MIHAI si pe aceasta cale! Mi-a operat mama de 81 de ani(care are si fibrilatii si AVC!)de fractura de sold cu proteza metalica cimentata si impreuna cu dna dr anestezist Carbune au facut totul posibil ca mama sa fie bine si deja pe picioare,desi nu a trecut nici macar 1 luna de la operatie.Toata admiratia si stima dle doctor dvs si echipei dvs!

  1. Multumesc pentru aprecieri.Ma bucur ca v am putut ajuta!

   1. muresan antonica

    Am fost protezata la soldul
    Stang,iar în urma fixării protezei mi s-a fisurat osul lung spre genunchi. Mi s-a recomandat sa nu
    calc pe picior 6 săptămâni. În timpul operației mi s-a făcut și o prelungire a piciorului de 2 cm deoarece acesta rămăsese mai scurt.
    Acum am senzația ca este prea lung deși nu am călcat încă pe el și mă doare acolo unde e fisurat chiar dacă stau.
    Va rog sa-mi spuneți ce părere aveti:o sa mai pot calca pe el,o sa șchiopătez sau o sa-mi rămână acum mai lung având în vedere ca nu calc pe el?în cât timp mi-as putea reîncepe serviciul?

 78. Buna ziua,
  Tatal meu are coxartroza la ambele solduri. Problema este grava si ar trebui facute implanturi. Din cauza unor probleme cu inima nu poate face operatie cu anestezie generala. Am inteles ca exista medici care fac o procedura noua, fara anestezie generala, de inlocuire/implant pe capul femural a unei proteze. A avut loc o demonstratie si in Romania. Din pacate nu am mai multe detalii, am auzit de la cineva care a vazut un reportaj la televizor. Medicul parca era din Croatia. Aveti vreo idee daca se face asa ceva in Romania? Operatie de implant fara anestezie generala?
  Cum as putea intra in contact cu cineva care face in Romania sau in strainatate o asemenea procedura? Nu gasesc pe nimeni.
  Va multumesc.

  1. Interventia de protezarea a soldului o putem efectua cu anestezie locoregionala( rahianestezie) care este mai putin agresiva asupra inimii.

 79. Buna ziua, mama mea in varsta de 81 ani are dureri mari de sold si picior. Doresc sa intreb cat ar costa operatie de protezare a soldului si cate zile e necesar sa stea in spital. Va multumesc anticipat si va doresc o zi buna!

  1. Va va contacta asistenta mea pentru a va da toate detaliile legate de inteventie.

 80. Buna ziua,

  Am primit rezultatul de la radiografia coloanei vertrebale(facuta in urma cu 1 an) ca find urmatorul: SCOLIOZA DORSOLOMBARA DEXTROCONVEXA DORSAL INFERIOR(28,10)TORSIUNE GR. II. ASCENSIONARE ACETABUL DR. CU 1 CM COMPARATIV si am dureri de spate si mersul deformat mai ales cand merg mult.
  Acum am 24 de ani, dar de la 15 la 19 ani am facut recuperare medicala in fiecare zi, plus corset cheneau, insa doar am reusit sa mentin deformarea, fara alte progrese.
  Ce imi recomandati?
  Multumesc frumos!

  1. Va recomand sa consultati un neurochirurg.

   1. Va multumesc frumos.

 81. buna ziua
  numele meu este elena costache ,am mare rugaminte la d.stra daca ma pute-ti ajuta cu mama mea.
  are varsta de 74 de ani si este pensionara.
  are coxartroza cu dureri groaznice si cand merge si cand doarme,ni sa sugerat proteza de sold.
  va rog din suflet sa-mi dati un sfat cum trebuie sa procedez.
  in speranta ca voi primi un raspuns va multumesc anticipat.

  1. Daca durerile sunt mari si nu se amelioreaza la tratament inseamna ca artroza este evoluata si este necesara protezarea. Va astept la consultatie 0724007238 Dra Elena va poate ajuta cu programarea.

 82. Buna ziua, d-le dr !
  Am 48 de ani si in luna martie, a acestui an, am fost diagnosticat cu coxartroza secundara stg .Am fost programat pt operatie de protezare a soldului, prin CNAS, in apr 2018 , dar nu am fost informat de medicul ortoped ce fel de proteza voi primi. Rugamintea mea este , tinind cont de varsta , ce fel de proteza ar fi indicata si daca pot achita diferenta la CNAS in cazul in care as opta pt o proteza superioara celei decontate de casa de asig.
  Multumesc !

  1. Aveti nevoie de o proteza totala necimentata,complet sau partial de ceramica.Legat de costuri trebuie sa vorbiti personal la CNAS.

 83. Am facut un RMN iar concluziile sunt urmatoarele:coxatroza in grad avansat pe fond de displazie femuro-acetabulara stanga,coxatroza dreapta in stadium incipient,bursita bilaterala,stanga>dreapta.Varog sama sfatuiti ce trebuie sa fac.Am 50 de ani. Va multumesc.

  1. Cel mai probabil este necesara protezarea soldului stang si infiltratii cu solutie vascoelastica/PRP in soldul drept.

 84. Buna ziua sotia mea in varsta de 42 de ani trebuie sa faca revizia protezei de sold drept am inteles ca este program prin CNAS care deconteaza operatia de protezare necimentata de ceramica .noi avem proteza de matal de 13 ani.au inceput durerile.ma puteti ajuta cu suma de decontare si unde se poate face operatia?MULTUMESC.

  1. Pentru informatii legate de decontarea protezei trebuie sa va adresati CNAS.

 85. Buna ziua,am trei saptamini de cind am descoperit ca am osteonecroza cu edem la o raza RMN in faza 2 as dori sa imi spuneti ce proceduri trebuie sa urmez.Am 45 de ani si ma deplasez foarte greu chiar schiopatez.

  1. Ca tratament este recomandat :foraje pentru revascularizarea zonei afectate/terapie hiperbara/infiltratii intraarticulare sold cu cortizon.

 86. Am uitat sa precizez la sold sting si la cel drept inceput

 87. Buna ziua!Mama in varsta de 75 ani a fost operata in urma cu o saptamana pentru proteza totala de sold.In primele doua zile s-a putut deplasa cu cadrul.Din a treia zi i s-a umflat piciorul de la genunchi in sus, nemaiputand sa faca miscare.Medicul i-a comunicat ca umflatura v-a mai persista. Credeti ca este normal?

  1. Secundar interventiei chirurgicale apare o tulburare a circulatiei la nivelul piciorului operat.Prin gimnastica medicala in decursul a cateva luni de zile piciorul revine la normal.

 88. Buna ziua.
  Referitor la artroplastia de sold, daca interventia se face in alt oras decat cel de domiciliu, dupa externare – pt. intoarcerea acasa – pacientul poate calatori cu masina (ca pasager) cca. 3 ore? Nu deranjeaza pozitia stand atata timp?

  1. Pacientul poate calatori dupa protezarea soldului cu masina, pe bancheta din spate.

 89. Buna ziua!
  Am 40 ani si, de cand m-am nascut am avut luxatie bilaterala sold! Am suferit o interventie chirurgicala in jurul varstei de 2 ani. In ultimii 4 ani am avut dureri sporaldice de sold drept, insa de ceva timp durerile s-au intensificat, membrul inferior drept si-a pierdut din mobilitate, nu ma mai pot incheia chiar la incaltari!Durerea se rasfrange in genunchi si chiar coloana, schiopatez vizibil! Imi doresc sa incep un tratament specializat, dar in orasul natal, Piatra Neamt, nu am aceasta siguranta, sau confort psihic! Ce examene, investigatii trebuie facute pentru ca apoi sa pot lua legatura cu dumneavoastra pentru a vedea calea optima de rezolvarea a acesteia?Va multumesc!

  1. Puteti incepe cu o radiografie simpla de bazin, este posibil ca articulatiile coxofemurale sa fie deteriorate.

   1. Multumesc. Am facut radiografie pt sold drept, stâng, coloana vertebrală și genunchi.
    As putea sa vi le trimit si apoi sa fac o programare la dumneavoastră?

 90. Buna seara,mama mea care are 80 de ani este programata pentru a fi operata in luna februarie pentru proteza de sold drept.Precizez ca are probleme cu celalalt picior,ulcer varicos,pe care il tratam si are chiar o mica rana care se pare ca se inchide pe zi ce trece.Am inteles ca nu poate fi vorba de operatie pana nu se inchide total,fiind un risc mare de infectie.Sincer,imi este tare frica de operatie,as incerca totul inainte,are dureri ingrozitoare in spatele genunchiului unde apare o umflatura cand apare durerea.Poate fi din cauza soldului?Coxatroza avansata are un remediu totusi sau tot la operatie ajungem orice am incerca>?

  1. Durerile din spatele genunchiului se pot datora unui chist Backer care apare asociat gonartrozei.Daca artroza nu este avansata atunci se mai pot utiliza infiltratiile intraarticulare.

 91. Vilceanu c-tin cristinel

  Bună ziua vă rog frumos dacă mă poate ajuta cineva cu niste informatii,am fost la un control cu mama mea si după investigatii doctorul nea spus ca este nevoie de operatie pe sold si de introducere a unei tije metalice da ni sa spus ca nu au deocamdată asemenea tije si trebuie sa mai asteptam ,imi poate spune cineva unde aș putea mai merge să o opereze mai repede

  1. Cu operatia va pot ajuta dar trebuie sa ne vedem in prealabil cu investiigatiile pe care le aveti pentru a mi da seama exact despre ce interventie este vorba.

 92. Buna ziua, am 42 de ani si mi-a fost recomandata o operatie de protezare totala sold necimentata. Puteti sa imi spuneti un cost aproximativ?

  1. Costul variaza in functie de firma producatoare si in functie de patologia soldului dvs.Va astept la consultatie impreuna cu ultima radiografie efectuata si va pot da toate detaliile dorite.

 93. Buna seara! Am și eu rugămintea de a îmi răspunde la întrebarea mea. Am soțul de 32 de ani care necesita o operație la sold cu introducerea unei tinei metalice la sold. Ce riscuri ar putea avea pe viitor ținând cont ca este tânăr? Și cât ar dura timpul de recuperare? Va mulțumesc anticipat!

  1. Nu mi dau seama exact care este tipul de interventie, daca este vorba despre o fractura tratata printr o tija recuperarea este posibil sa dureze 2-3 luni.

 94. Buna ziua,va rog sa îmi spuneți daca necroza femurala de sold se poate trata
  Daca da,cum se poate.ce tratament egzista. Va multumesc

  1. Tratamentul necrozei aseptice de cap femural este diferit in functie de gradul necrozei.Va astept la consultatie impreuna cu imaginile RMN

 95. Buna seara, mama mea,86 ani,a facut pe 02.01.2018 hemiartroplastia soldului drept cu proteza cervico-cefalica Austin Moore. Pe 20.01.2018 a fost deschisa din nou si curatata deoarece avea niste scurgeri de sange de la operatie. Dupa doua saptamani de antibiotice, pe 03.02.2018 doctorul a hotarat sa o deschida din nou intrucat de la operatie se scurge acum un lichid galbui, transparent. Nu am primit nicio explicatie pentru cele intamplate si as dori sa va intreb daca este normal sa se intample asa ceva. Ar fi mai indicat sa o mut pe mama in alta parte (daca mai scapa cu viata) sau ce sfat imi dati? Multumesc anticipat.

  1. Este posibil sa fie vorba despre o complicatie a operatiei de protezare si anume o infectie postoperatorie.

 96. Bună ziua! Am 41 ani și am suferit recent o artroplastie totală de sold pe picior drept, cauza fiind displazie congenitala. Spuneti-mi vă rog, voi mai putea purta încălţaminte pe tocuri vreodată?

  1. Dupa recuperarea functionala completa a soldului mai puteti sa mergeti pe tocuri dar fara exagerari.

 97. Buna ziua stimate Dr. Sotiei mele (29 ani) urmeaza sa i se „puna” doua proteze totale de sold … la piciorul drept a ajuns la gradul 4 iar la cel stang gradul 3 . Abia mai poate merge si am fost nevoiti sa apelam la operatii . O sa facem interventia intr.un spital privat (pt moralul ei) o proteza ne va costa 1900 euro iar spitalizarea undeva la 160 mil zece zile … dupa cea de doua inyerventie vom ajunge la aproximativ 50 000 ron , ne puteti ajuta cu ceva afaturi pentru a recupera macar o parte din suma (sotia este asigurata) . Va multumeac anticipat !

  1. Daca doriti interventie chirurgicala cu casa de asigurari atunci incercati la spitalele de stat sau private care sunt inscrise in programul national de endoprotezare.

 98. Buna ziua , mama mea in varsta de 65 ani a suferit o operatie protezare sold cimentata de circa doua saptamani ,inca se recupereaza ,merge cu cadru cativa pasi ,dar spune ca simte niste pocnituri , este normal asa ceva sau nu ,ce semne dau aceste pocnituri sau probleme cu proteza , ,va rog frumos sa- mi raspundeti si va multumesc

  1. Daca aceste pocnituri nu sunt insotite de durere atunci nu ar trebuie sa fie o problema.Sa continue recuperarea medicala in urmatoarele 2 luni iar daca dupa aceasta perioada pocniturile raman atunci este recomandat sa efectuati o radiografie de control.

 99. Buna dimineata
  Am 7o de ani . Acum patru ani am cazut in bucatarie , mi.am fracturat
  colul femural si din cauza polialergiei medicamentoase medicul ortoped
  mi.a pus o proteza de sold necimentata , care dupa sase luni a trebuit
  indepartat cf.Scintografiei si s.a practicat o testare cu ciment cu antibiotice din cauza alergiilor medicamentoase , dupa care o artroplastie totala de sold cu endoproteza totala cimentata Zimmer Metabloc .La trei luni dupa operatie mi.au aparut mancarimi, usturimi dureroase pe tot corpul,care persista zi si noapte .Parerea medicilor este ALLERGIE LA COMPONENTELE PROTEZEI . Intrebarea mea este exista proteza de sold NON ALERGIC ?? In cazul meu s.a mai putea o treia interventie ? Ce pret ar avea ? Si unde va pot contacta ? Numai am nici nopti , nici zile din cauza durerilor arzatoare pe tot corpul .
  Va rog sa ma indrumati ,MULTUMESC .

  1. Va astept la consultatie impreuna cu toate investigatiile efectuate pana acum.

 100. Buna ziua. Am 31 ani si sufar de displazie la solduri..am fost operata cind eram mica dar nu a fost reusita…asa m.am chinuit pina acum..dar de acuma durerile sunt foarte mari dupa ce am nascut o fetita..mentionez ca nu am proteze…dar as vrea sa ma operez din nou. Unde ar trebui sa ma adresez? Va multumesc!

  1. Va pot ajuta, va astept la consultatie pentru o evaluare a starii articulatiilor coxofemurale.

 101. VALI BOLNAVU Buna seara Sotul meu a fost diagnosticat cu Coxatroza Bilaterala si recomandarea protezei de sold am dorii sfatul si parerea dm-tra unde si cum va putem intilni ? VA MULTUMIM ! CURTEA DE ARGES JUD ARGES

  1. 0724007238 Elena Bolintis este asistenta mea, va poate da toate detaliile.

 102. După o artroplastie de sold necimentata mai pot lua MSN Advanced cu acid hialuronic, condroitina si glucozamina pentru soldul neoperat sau medicamentul face rău protezei. Mulțumesc anticipat pentru răspuns. O zi buna!

  1. Puteti lua, nu influenteaza proteza.

 103. Bună seara ma numesc Marza Bogdan am27 de ani si anul trecut in 17 iulie am avut un accident rutier și mai spart capul femural acetabulu .am fost operat si acum am artroza ,doctorul mi-a zis ca imi trebuie proteza de sold dar numai dupa ce trece un an de la operatie .eu ma INTREB dece daca acuma pot merge pe picor dar am dureri mari acuma ,Deece nu se poate mai repede ?multumesc anticipat.

  1. Fiindca la un an fratura este consolidata si poate suporta o interventie chirurgicala.Dupa 1 an este recomandat sa faceti o tomografie computerizata de bazin pentru a evalua fractura si morfologia articulatiei.

   1. Multumesc foarte mult pentru timpul si sfatul acordat.

 104. Buna ziua ,am proteza de sold din data de 28 feb anul acesta si as vrea sa stiu dupa cat timp pot merge la statiune? Va multumesc!

  1. Puteti merge in statiune la 2 luni postoperator

 105. Buna ziua,am proteza la sold la cat timp pot merge pe bicicleta medicinala? Va multumesc!

  1. Puteti urca pe bicicleta la 2 luni postoperator.

 106. Bună ziua am o matusa de 80 operata de coxartroză la soldul drept de doua ori proteza si proteza de revizie iar proteza de revizie are acum 10 ani.Are dureri cumplite si probabil ca trebuie reoperata. Ce trebuie sa facem?

  1. Este posibil sa fie nevoie de o noua interventie.Daca doriti sa va ajut, va astept la consultatie cu radiografiile pe care le aveti.

 107. Buna ziua ,am ptoteza de sold din data de 28feb anul acesta la cat timp pot scoate o masea am inteles ca trebuie sa fac tratament inainte si dupa dar la cat timp pot merge la dentist? Va multumesc!

  1. La 2 saptamani dupa ce terminati tratamentul anticuagulant postoperator.

 108. Buna ziua,ma numesc Nela si as vrea sa stiu daca pot face plaja ,eu avand proteza la sold din 28feb. Va multumesc!

  1. DA puteti face daca cicatricea postoperatorie este vindecata.

 109. Va multumesc mult!

 110. Bună ziua! Sunt din TM, am de 4 ani colagenoza nediferentiata, sub tratament în monitorizare la Instit Ioan Stoia Buc, unde merg periodic la reevaluare. Din 19 martie am simțit am început să simt dureri în șoldul drept, dureri ce radiază uneori până la genunchi, înghinal usturime și pocnituri la fandarea piciorului spre spate. Am luat antiinflamatoare la indicația medicului curant reumatolog, atât vimovo, arcoxia de 90mg cât și zaldiar, pt a putea dormi noaptea. Am făcut 10 zile a câte 4 proceduri de fizioterapie însă rezultatul este nesatisfăcător. Merg cu durere, încet și uneori șchiopătând. Am făcut rmn, CT și radiografie, am decis să consult un medic Ortoped în speranța că după aproape 3 luni de suferință, mă poate ajuta-lămuri ce am.
  Concluzia după consult și vizualizare imagini, ascultare descriere patologie istoric a fost că este „necroza de cap femural-artroza secundară” care are o singură rezolvare: operația de protezare de șold. Cauza, spune dl Doctor, o reprezintă corticoterapia cu prednisone vreme îndelungată – 3 ani în asociere cu plaquenil. Precizez că din 19 martie s-a renunțat la prednisone. Vă rog respectuos să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
  1) Este cu adevărat singura soluție protezarea șoldului sau există și alte procedee cu rezultate bune – dovedite?
  2) Este posibil ca o persoană singură să se descurce post operator cu managementul personal și să folosească la minim cârje de susținere sau cadru? (*nu mă imaginez mergând pe stradă cu astfel de dispozitive)
  3) La vârsta de 60 de ani, ce fel de proteză ar trebui să-mi fie montată și dacă cimentată sau nu?
  4) Faptul că iau Nebinorm, Plaquenil, Montelukast, Aspimax Cardio, Roswera, reprezintă un impediment în a aborda o astfel de intervenție?
  De asemenea, citind complet articolul atât de laborios postat de dvs, cât și toate comment-utile celor care solicită ajutor, vreau să mai menționez că eu am 7 operații „în palmares”, ultima fiind de decorticare pleurală (2013)si dacă există cumva riscul unei pneumonii postoperator?

  Vă rog să mă iertați pt volumul celor expuse, însă altfel nu ați fi avut un tablou cât de cât complet pt a-mi răspunde pertinent!
  Aștept cu mare interes răspunsurile dumneavoastră.
  Vă mulțumesc mult pentru receptivitate și suport!

  1. Daca coxartroza este avansata si nu raspunde la tratamente conventionale atunci solutia este artroplastia soldului cu proteza totala necimentata.In perioada recuperarii o sa mergeti 2 saptamani cu cadru de mers,2 saptamani cu carje,iar in toata perioada asta o sa faceti recuperare medicala.

   1. Vă mulțumesc tare mult pt răspuns!

 111. Buna seara si va multumesc anticipat pentru raspuns!
  Am 47 ani, un surplus ponderal de cam 10-150 kg, si aproximativ de 7-8 luni dureri in sold la mers,schiopatat mai nou. Dupa cam o luna de la debutul simptomelor am facut CT pelvis- moderata pensare de spatiu articular coxofemural,cu osteocondensare subcondrala a sprancenei acetabulare.Cap femural stang cu structura mai neomogena ,cu prezenta d emicrochiste osoase,fara intrerupere contur extern,col femural stang usor scurtat. Antiinflamatoare iau aproape zilnic,diverse categorii,uneori algo ca sa fac pauza de ele, Am cerut 3 opinii medicale,cam la proteza au zis toti medicii ca ajung,dar recomandare sa mai trag oleaca de mine,fiindca sunt cam tanara!Am schimbat loc munca(asistenta pediatrie ) cu ceva usor(asistenta policlinica) dar durerea se mentine, s-a cam limitat perimetrul de mers,cam prin cartier si atata,scarile le urc cu cate un picior! As mai dori o opinie,va rog frumos! In incheiere mentionez ca piciorul stang are probleme congenitale -sechele polio,displazie sold ,dar cu toate astea 30 ani de munca au trecut fara probleme;va multumesc !

  1. Se mai pot incerca infiltratii intraarticulare dar inainte de a va recomanda un tratament as prefera sa va examinez clinic.

 112. Multumesc frumos pentru raspuns! Problema e ca locuiesc in Arad! Poate incerc totusi un drum ! va multumesc! In plus piciorul celalalt a avut acum 10 ani o fractura deschisa ,cu deplasare tibie si peroneu ,tratata defectuoas cu ghips 8 luni apoi operatie ,palacuta +surub+grefa! Am tras! Ideea e ca mi-e frica rau de o interventie darasta e!
  va multumesc pentru amabilitate !

 113. Buna ziua ,ma numesc Nela si am proteza din luna februarie, anul acesta , as vrea sa fac abdomene, dar nu stiu daca am voie . Va multumesc! Mentionez ca proteza e la sold.

 114. Buna ziua!
  Bunica mea in varsta de 87 ani, cu dementa Alzheimer, a cazut si are fractura de col femural. As dori sa stiu daca recomandati protezarea de sold si in aceste cazuri. Ea nu va fi cooperanta postoperator…

  1. Daca pacienta era activa inainte de fractura atunci se justifica interventia chirurgicala ( asta in conditiile in care starea generala permite acest lucru).

 115. Buna seara domnule doctor sotul meu acuza de aproximatiz 2 ani dureri in urma rmn am descoperit ca sufera de necroza avasculara de cap femural stadiu 3b la stangul si 4a la dreptul are 41 ani care ar fi urmatorul pas?cum am putea ajuge la dvs

  1. Va pueti programa la consultatie la nr de telefon 0724007238

 116. Buna ziua! Dupa o artroplastie de sold in 2014 mama mea a avut prima infectie. Dupa 2 luni de spitalizare, timp in care s-au efectuat „curatiri”, fara o incizie ci doar prin orificiul format de infectie spre suprafata pielii,s-a cicatrizat cumva rana si a fost externata. (a ramas o cicatrice foarte urata in forma de palnie). Acum, infectia a reaparut, momentan este internata s-a intervenit de aceasta data chirurgical printr-o incizie de 8-10 cm rana a fost lasata deschisa dar e rosu aprins de jur imprejur approx 15cm..iar din rana curge incontinuu un lichid apos galbui… Ce ne sfatuiti??? Multumesc anticipat!!!

  1. Este posibil sa fie nevoie de extragerea protezei , asanarea focarului infectios si folosirea pentru o perioada a unei proteze speciale cu antibiotic.

 117. Bună seara mă numesc Petrica am 37 de ani și am probleme cu soldul drept și cu bazinul pe partea dreapta este mai ridicat fata de stânga ați putea face ceva va mulțumesc

  1. Soldul ridicat se poate datora unei probleme la nivelul baziunului sau o scolioza dorsolombara.Va astept la consultatie pentru examinarea clinica necesara.

 118. Buna ziua,
  Cat de mare este beneficiul unei operatii minim invazive vs operatie clasica, foarte scumpe in Romania, pentru o proteza de sold, in urma diagnosticului de coxartroza si necroza de cap femural? Pacientul este cu diabet 2, usoare probleme cardiace, obezitate medie, sarcom umar operat acum doi an.
  Multumesc,

  1. Diferentele constau in reducerea riscului de infectie precum si o scadere a perioadei de recuperare medicala.

 119. Buna dimineata! Ma numesc valentina, am virsta de 67 de ani si necesit o protezare la soldul drept. M-ar interesa cit timp este necesar de asteptat pentru o programare pentru o proteza decontata de casa nationala de asigurari si cit costa o proteza totala in cazul in care ar trebui sa suport eu aceste costuri. Va multumesc !

  1. Legat de perioada de asteptare pentru decontare ar trebui sa va interesati la Casa de Asigurari.Costurile unei proteze totale difera in functie de tipul protezei( cimentata sau necimentata) precum si in funtie de modelul protezei( firma de la care se achizitioneaza).

 120. Buna ziua. Am o bunicuta in varsta de 75 de ani si i sa pus proteza la sold acum 3 saptamani si tot o doare foarte tare si acel picior operat este si umflat de la sold pana jos la laba piicorului este ceva normal.? Medicul nostru a chemato abea in ianuarie dupa 10 sa ii faca o ecografie ! Ce ziceti.sa o duc alt undeva? Sau e normal?

  1. Acest edem al membrului inferior poate aparea dupa interventia chirurgicala, dar este bine sa excludeti o tromboza venoasa printr o ecografie doppler.

 121. Buna seara.Mama mea are vârsta de 80 de ani și a fost diagnosticata cu
  Coxartroza avansată bilaterală.A fost internată 3 zile la spitalul clinic de recuperare Iași i s au facut investigatii iar la externare rezumatul foii de observație scrie:Se interneaza acuzând dureri la nivelul soldului bilateral,mai accentuat pe stânga. Bilanțul ortopedie stabilește diagnosticul si indicația de endoprotezare articulare,RECOMANDARI;-evaluare si dispensarizare cardiologie (inclusiv(ecocord)înainte de revenire conform programării pentru reevaluare si tratamentul de specialitate 8.03.2021
  Intrebarea mea este,,Ce pot face si unde pot merge pentru .mama având dureri groaznice nu putem astepta pana in 2021.Cat costa o proteze de sold ,este decontare de casa de sanatate si la ce clinică ne putem adresa fiind din județul Vaslui.

  1. Costurile protezei depind de tipul de proteza folosita.

 122. Buna ziua as vrea si eu sa imi spuneti daca pot schimba o proteza de sold care a fost pusa in anul 1995 de Profesorul Pesamosca si daca se poate prin CAS.Mentionez ca au inceput sa apara dureri.

  1. Da se poate face revizia protezei de sold prin CNAS la spitalele care au decontare prin casa de asigurari.

 123. Buna seara .Cum se poate verifica daca proteza de sold mai este valabila desi calca pe piciorul cu proteza iar pe celalalt nu poate calca nu are stabilitate merge cu 2 bastoane si durerea este ingrozitoare cu toate ca ia si antiinflamatoare si nu cedeaza durerea a facut si tomograf cu rezultatul am mers la un neurochirurg in Bv rezultatul fiind ciocuri pe coloana si i a recomandat fizoterapie dar nici un rezultat durerea este aceeasi despre proteza a spus ca este bine .Intrebarea mea este normal sa nu cedeze durerea cu nimic ? Ce ma sfatuiti ce pasi trebuie sa urmez .este vorba de tata.l meu in varsta de 76 ani are proteza de sold de 11 ani durerea persista de de 4 ani ,va multumesc .

  1. Daca durerea persista la nivelul soldului protezat in ciuda tratamentelor efectuate atunci este necesara completarea investigatiilor cu CT de bazin,analize de sange…Va astept la consultatie cu toate investigatiile pe care le aveti pana acum.

 124. Buna seara/ziua !
  Am 19 ani si sufar de hipoplazie membru pelvin drept + soldul este sarit de la „locul” lui. Din cate am inteles as avea nevoie de o proteza.
  Pe la ce varsta mi-ati recomanda sa fac aceasta operatie ?
  Dupa cele 6 luni de recuperare, pot sa revin in sala de forta ?

  Va multumesc anticipat !

  1. Interventia chirurgicala de protezare a soldului este indicata atunci cand articulatia este compromisa si durerile sunt mari .Dupa interventie puteti efectua activitatile obisnuite dar nu sunt indicate exercitiile fizice grele.

 125. Ne ar interesa o operatie trebuie pus proteza la sold.pacient 61 ani.are probleme si cu alcoo
  L.niste informatii in legatura cu costul operatiei si riscul operatiei

  1. Pentru informatii suplimentare puteti suna la numarul de telefon 0724007238

 126. Domnule doctor mama mea de 85 ani este operata de fractura sold garden IV hemiartroplastie sold stand cu proteza partiala Zimmer necimentata acum 6 saptamani.Pentru recuperare exercitiile post operatorii de mai sus sunt indicate pentru ea? Merge in prezent cu cadrul metalic si calca partial si pe piciorul operat (cadru, apoi primul cel operat apoi cel sanatos). Are voie sa coboare/urce scari, sa urce/coboare in masina mica, cand va putea sa se sprijine complet pe cel operat, cand poate trece la baston, daca are voie bicicleta medicala si cand va avea voie sa doarma si pe partea opetata?
  Multumim

  1. 1.Va recomand sa vorbiti cu un kinetoterapeut sa o ajuta la recuperare la domiciliu.
   2.La deplasarea cu cadru sprijinul se face in piciorul sanatos si in maini pe cadru,este permis sprijinul pe cel operat in limita durerii
   3.Sunt permise toate miscarile la nivelul soldului operat cu exceptia miscarii ( picior peste pecior- abductie si rotatie externa ) pentru 2 luni
   4.Se poate sprijini complet pe picior la 2 luni cand va putea face si bicicleta.
   5.Poate sa doarma pe partea operata atunci cand nu o mai doare.

 127. Va multumim pentru raspunsuri Dl.Doctor.
  Acum ceva foarte important.
  Crezusem ca a scapat de problema cea mai grea, de aceea nu am ridicat-o in anteriorul mesaj catre dvs. Anume:
  Mama are contractii musculare dureroase noaptea in zona inghinala numai la piciorul operat si numai dupa externare. Nu a avut niciodata carcei sau crampe desi a inotat mult toata viata in mare.Muschiul i se contracta, apoi vine durerea, apoi se relaxeaza. Inainte de operatie nu a avut nici un fel de problema la bazin, solduri, nici dureri, nici coxartroxa, nimic (fractura a fost datorita unei cazaturi). Medicul care a operat-o a spus ca oasele erau f bune. Deasemeni atat radiografia postoperatorie cat si cea de 6 saptamani au iesit in regula.La indicatia doctorului a luat prima data midocalm si no spa, apoi milgamma n si maximag, apoi am mers la neurolog ca nici nu putea sa doarma de durere care i-a dat diazepam cate jumate de tableta timp de 2 saptamani. Cu diazepam i-a trecut, ulterior i l-a redus pentru o saptamana la un sfert de tableta, apoi i i-am oprit sperand ca s-au incheiat contractiile. Nu a avut vreo 3 zile apoi au reinceput.
  Apoi medicul ne-a sugerat sa incercat tratament cu gabaran, dar nu stiu ce sa fac…Nu i-am mai dat decat algocalmin fiola atunci cand se declanseaza durerile.
  Ce ma sfatuiti dl. doctor? Ar putea fi de la faptul ca a fost un timp imobila si apoi a solicitat mult piciorul operat ?
  Aceste contractii sunt dureroase si tare se chinuie saraca.
  Mai doresc sa va spun ca face recuperare acasa a mai facut si in luna martie 10 sedinte.

 128. Buna ziua.
  In urma cu 5 saptamani,am avut o interventie chirurgicala de protezare de sold stang cu proteza cimentata.Dureri nu am avut, in schimb,pe piciorul drept in exterior, intre genunchi si sold am o portiune amortita, iar piciorul stang, operat, este amortita partea interioara intre zona anghinala si genunchi, precum si de la genunchi la glezna, in interior am amorteli. Piciorul fiind ca un butuc.
  Rugaminte! Puteti sa-mi spuneti de unde provin aceste amorteli?

  1. Va recomand un consult de neurologie.

  2. Va multumesc pentru raspunsul din 23 aprilie.
   Cu stima, Stefan

 129. Buna ziua,

  Mama, in varsta de 52 de ani, are nevoie de o operatie de proteza de sold necimentata. Imi puteti spune, va rog, cam de cate zile de spitalizare este nevoie in mod normal pentru o astfel de operatie si la cat timp dupa va putea urca scari, spre exemplu? De asemenea, cam cat costa, in medie, o asftel de operatie? Sunt diferente mari intre stat si privat?

  Va multumesc frumos pentru raspuns.

  1. Spitalizarea dureaza in medie 3 zile,perioada de recuperare pentru a putea urca scarile este de aproximativ 2-3 luni.Pretul unei interventii difera in functie de modelul protezei alese.Pentru informatii suplimentare puteti suna la 0724007238 Asistenta mea Elena

 130. Bună ziua! Am o fetiță de 5 ani cu luxatie coxo-femurala stânga bilaterală. E de aproximativ o lună in hamul pavlik, medicul ortoped mi-a spus ca nu i se poate face protezare până la varsta de 18-20 de ani. Ar putea sa mearga după purtarea acestui ham? Sau ar putea face protezarea la varsta aceasta?

  1. Protezarea este indicata sa fie facuta cat mai tarziu.Purtarea acestui ham ajuta la corectarea cat mai buna a defectului si amanarea protezei.

 131. va rog facetima sa inteleg grefa de os se pune o data cu proteza multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate drepturile rezervate. Dr. Mihai Rascu © 2018 Optimizare DCMSoftware