In timpul operatiei de protezare, cartilajul articular si osul degradat sunt inlocuite cu componente de metal si plastic. In proteza unicompartimentala, doar o portiune a genunchiului este inlocuita. Aceasta procedura reprezinta o alternativa la proteza totala de genunchi, la pacientii care au afectat un singur compartiment al genunchiului. Datorita faptului ca proteza se pune printr-o incizie mai mica, pacientii stau mai putin timp in spital si se intorc mai repede la activitatile curente.
Descriere
In artroza, cartilajul care protejeaza oasele genunchiului, se degradeaza. Acestea pot afecta intreg genunchiul sau unul din urmatoarele compartimente:
- compartimentul medial;
- compartimentul lateral;
- compartimentul femuropatelar.
Artroza avansata, limitata la un singur compartiment poate fi tratata cu ajutorul protezei unicompartimentale de genunchi. In timpul procedurii, compartimentul afectat poate fi inlocuit cu un implant de plastic si metal. Cartilajul sanatos si osul, precum si toate ligamentele, vor fi pastrate.
Care este avantajul protezei unicompartimentale de genunchi?
- o recuperare mai rapida;
- durere mai mica;
- pierdere de sange mai mica.
Datorita conservarii osului,a cartilajului sanatos si a ligamentelor, pacientii simt genunchiul mai natural decat in cazul protezei totale de genunchi.
Care sunt dezavantajele protezei unicompartimentale de genunchi?
- o predictibilitate mai mica de reducere a durerii;
- posibilitatea de a necesita o proteza totala de genunchi in viitor.
CAND ESTE NECESARA PROTEZA UNICOMPARTIMENTALA DE GENUNCHI?
Atunci cand artroza este limitata la un singur compartiment. Proteza unicompartimentala nu este indicata in urmatoarele situatii:
- artrita inflamatorie;
- redoare mare de genunchi;
- afectare ligamentara.
EVALUAREA MEDICALA
Se bazeaza pe istoricul medical in care este importanta localizarea durerii la un singur compartiment. Daca durerea este generalizata, cel mai probabil este nevoie de o proteza totala de genunchi. Examinarea fizica- prin care medicul determina localizarea durerii, gradul de libertate de miscare si calitatea ligamentelor. Daca genunchiul este intepenit sau ligamentele sunt lezate, cel mai probabil este nevoie de proteza totala de genunchi.
TESTE IMAGISTICE
- Radiografia- prin care se poate evidentia afectarea si deformarea genunchiului;
- RMN – care adduce informatii suplimentare despre afectarea partilor moi.
INTERVENTIA CHIRURGICALA
Anestezia poate fi generala sau rahianestezie. Interventia chirurgicala dureaza aproximativ 2 ore. Se practica o incizie pe fata laterala a genunchiului.
Exista 3 pasi de baza in timpul procedurii chirurgicale:
1-pregatirea osului- in care ortopedul indeparteaza cartilajul si osul afectat din compartimentul genunchiului;
2- pozitionarea implantului de metal- in care osul si cartilajul afectat sunt inlocuite de un implant metalic pentru a recreea suprafata articulara a genunchiului. Aceste parti se fizeaza de os cu ajutorul cimentului medical.
3-Inserarea unui spatiator de plastic intre cele 2 componente metalice, pentru a creea un spatiu de alunecare a acestora.
CARE SUNT COMPLICATIILE POSIBILE?
- tromboza – tromboza venoasa profunda este cea mai frecventa complicatie a protezei de genunchi. Pentru a evita aceasta complicatie, se utilizeaza injectii anticoagulante;
- infectiile – infectia partilor moi periprotetice. Pentru a evita aceasta complicatie se foloseste un tratament antibiotic profilactic inainte de inceperea interventiei chirurgicale si continuat aproximativ 24 de ore dupa terminarea acesteia.
- lezarea vaselor si nervilor in timpul operatiei, este o complicatie rara;
- persistenta durerii;
- riscuri legate de anestezie;
CUM DECURGE RECUPERAREA MEDICALA ?
Pacientul poate pleca acasa la 3 zile postoperator. Pentru controlul durerii postoperatorii, pacientului I se da o reteta cu medicamente antiinflamatorii. Mersul se face cu sprijin progresiv pe membrul pelvin operat. Pacientul poate sa se sprijine pe picior imediat dupa interventie, dar de cele mai multe ori este nevoie de un cadru metallic sau carje in primele saptamani, pana cand pacientul se simte confortabil sa mearga fara sprijin. Recuperarea medicala trebuie inceputa imediat dupa interventia chirurgicala si ajuta la recuperarea completa a functionalitatii genunchiului.