Ce este meniscul
Meniscul este un cartilaj al genunchiului care are localizarea între femur și tibie. Scopul său este acela de a amortiza și stabiliza genunchiul și de a asigura lubrifierea zonei. Meniscul este atât intern, cât și extern, dar problemele legate de leziunea sa apar, de regulă, la cel intern.
Cauze care pot duce la ruptura de menisc
Cauzele care duc la apariția rupturilor de menisc pot fi multiple, iar unele pot fi evitate, în timp ce altele nu. Vorbim în acest caz de leziuni netraumatice și traumatice. Leziunile netraumatice sunt cele degenerative sau artrozice și apar din cauze naturale, odată cu înaintarea în vârstă. Cele traumatice sunt date de anumite accidente sau apar în urma practicării unor sporturi de performanță precum tenis, fotbal sau schi.
Dar, ruptura de menisc nu apare la toată lumea la aceeași vârstă. Unele persoane nici nu ajung să se confrunte cu astfel de probleme. Pentru a reduce din șansele de a avea astfel de afecțiuni, este bine să cunoști factorii de risc, printre care: urcatul scărilor în mod excesiv, lucrul prea mult în genunchi sau în poziție de ghemuit, mersul foarte des pe jos, obezitatea, ridicarea de greutăți sau osteoartrita. Trebuie să mai știi și că bărbații au un risc mai mare de a dezvolta o astfel de problemă, iar de regulă aceasta apare după vârsta de 65 ani.
Simptomele rupturii de menisc
Ruptura de menisc vine la pachet cu o serie de simptome care trebuie să îți dea un semnal de alarmă și să te facă să te prezinți la un specialist. Acestea se manifestă asupra genunchiului și sunt: durere la atingere, umflătură, înțepenire, mobilitate scăzută. Totodată, în cazuri rare, poți avea senzația ca și cum îți cedează genunchii sau senzația de alunecare.
Tratament pentru ruptura de menisc
Este important ca această afecțiune să fie descoperită la timp, pentru a fi cât mai simplu de tratat, pentru a avea șanse mari de refacere. Sunt mai multe metode prin care se poate face asta: radiografie la nivelul genunchiului, RMN, ecografie sau artroscopie. Odată identificată problema, există diferite tratamente nechirurgicale la care pacientul poate apela:
- kinetoterapia – cu ajutorul procedurilor de acest fel pacientul poate să reducă din durerile articulare, poate crește forța musculară și redobândi mobilitatea. Totodată, terapia prin mișcare va contribui la controlul inflamației, la restabilirea flexibilității și la o mai bună coordonare.
- odihna – dacă ruptura este superficială, repausul poate fi de ajutor. Medicul îți va spune exact ce mișcări trebuie să eviți și ce anume să faci pentru a nu mai pune presiune pe zona genunchilor.
- RCGE – aceasta este o tehnică de recuperare ce presupune repaus (întreruperea activității care a dus la probleme ale meniscului), compresii (cu bandaj elastic), gheață (aplicată de 2-3 ori pe zi, timp de 20 de minute) și elevație (poziție întins, cu piciorul afectat ridicat mai sus).
- medicamente – durerea și inflamația sunt simptome ce pot fi reduse cu ajutorul antiinflamatoarelor nesteroidiene prescrise de medic.
Pentru ruptura de menisc, tratament fără operație poți face doar atunci când problema nu este extrem de gravă. Dacă lucrurile scapă de sub control și mergi la medic mult prea târziu, aceasta este singura soluție disponibilă.
Lasă un răspuns